dimarts, 15 de juny del 2010

Tastos de grafit 1: Banksy

Quan parlem de grafits cal parlar, principalment, de Banksy (la seva web) l'artista del qual ningú n'ha vist mai la cara.

És tota una llegenda del món del grafit i de l'art ensems, cosa que fa que corri perill a l'hora de ser fagocitat pel mercantilisme del món de les galeries.
Ironia, sarcasme, crítica, ràbia, tendresa són algunes de les impressions que podem extreure'n de l'obra de Banksy. Autèntica poesia urbana, més encara pel fet que és susceptible de desaparèixer en qualsevol moment i que no sabem mai on la trobarem.

I pels defensors de la integritat i la higiene del ciment, aquest grafit tan significatiu

"Las raíces del graffiti son mucho más profundas de lo que parece, se pueden asimilar estas pinturas a las de la antigua Roma y, aún antes, a las del ser humano prehistórico. Como hoy, suponen actos catárquicos, de expresión de lo que se ve y se siente, de reafirmación de la identidad contra el paso del tiempo, de protesta contra el orden establecido ..." (Puerto, Sara. "¿Arte o vandalismo? a Revista Arte. aquí)

30 comentaris:

Sergi ha dit...

Home, però això són autèntiques obres d'art. Que es facin al carrer suposo que és perquè l'autor té aquestes conviccions, però què tindria de dolent que s'exposessin en una galeria. Tenen molta més qualitat que moltes coses que s'hi poden veure.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Molt interessant aquesta obra.

Puigmalet ha dit...

Els professors d'història de l'art ja deuen incloure Bansky en les seves programacions. ¿Oi, Pisco?

Lluís Bosch ha dit...

El Bansky ja té encàrrecs de museus d'art contemporani, en efecte, i molts imitadors/seguidors. Val la pena entrar a la seva web i perdre-hi una estona.
Al marge del contingut, és un virtuós de l'esprai i la plantilla.

Jesús M. Tibau ha dit...

art, misteri i clandestinitat, bona combinació

Met ha dit...

Obres d'art de la cultura urbana.
Llàstima que no tothom sap on expressar-la i a vegades esdevingui un acte incívic.

Evocacions ha dit...

Molt xules. M'ha agrat molt aquesta on s'està esborrant pintures ruspestres. Igual és que volen fer pisos.

sànset i utnoa ha dit...

Això és art, i no les guarrades que fan els nens del meu poble!

A veure si n'aprenen. Mentrestant, que practiquin amb les parets de casa.

*Sànset*

Galderich ha dit...

El grafitti ja fa temps que he entrat a la història de l'art sobretot a partir de keith Harring. Malgrat tot, i ser un estil totalment diferent, l'obra de Bansky la trobo molt millor per una qüestió de estètic i ètica. És molt bo.

Ja fa uns anys es va publicar una fotografia seva que van fer furtivament mentre pintava i us recomano un llibre que trobareu a les llibreries sobre la seva obra. Val molt la pena!

Anònim ha dit...

Impacta el grafit treballat per ell que té com a fons unes lletres en vermell que de ben segur ha embrutat un altre. A`questes no són pas art!

Angel Corrochano ha dit...

Si el arte debe de ser expresión de una sociedad, una lucha constante por nuevos valores (culturales, políticos, sociales, ...) un revulsivo contracultura contra el orden establecido, ... el graffiti es su nuevo lenguaje, de eso no hay duda y expresa a la perfección como debe de ser el nuevo arte: vanguardia de unos nuevos valores.
El resto es mirarnos el ombligo.
Tal vez el resto de expresiones artísticas deberían tomar nota de los contenidos que se están volcando en el arte urbano.
Escelente selección de grafities. Me gusta tu nueva cabecera.
Un fuerte abrazo

lolita lagarto ha dit...

Prenc nota d'aquest artista genial!

Respecte al comentari anterior, em sembla que tot plegat és molt més complexe, l'art busca la manera se ser un revulsiu, però no viu a part de tot el que està passant en altres ambits i estem en un punt mort on els revulsius s'instauren i deixen de ser-ho, el temps d'assimilació d'accions o corrents que podrien anar contra corrent és massa efímer.
Mirar-se el llombrigo? sí com en molts estaments socials, crec que és millor no genaralitzar...

Garbí24 ha dit...

Bonissim el del policia......si l'enganxa l'Hereu....

en Girbén ha dit...

Just anit el nostre sobretaula eclíptic va girar sobre impostura i geni en les arts plàstiques; sobre com -sigui quina sigui la vàlua de l'obra- el reconeixement exigeix estar ben dotat per a les relacions socials i com l'oblid anorrea els avenços dels apartats.
Avui he ensenyat les teves mostres magistrals del fi estratega Banski, i tots hem coincidit en un sí unànime.

Eduard Muntaner Perich ha dit...

Vaig parlar de Banksy (no Bansky :)) en un dels primers posts del meu blog. La seva obra és molt suggerent, el que passa és que avui en dia ven les seves creacions per preus desorbitants en galeries i subhastes, i això ha provocat bastantes crítiques per l’irònic ús que fa d’imatges anticapitalistes i de protesta mentres s’embutxaca grans quantitats de diners.

Sigui activisme o negoci, en tot cas artísticament m'agrada molt!

Salut!

Clidice ha dit...

Tens raó Edu :( punyetera dislèxia :(

Unknown ha dit...

Sí, és cert que el graffiti ha entrat en l'art, i Banksy n'és una prova evident.
En això suposo que es pot aplicar allò tan obvi: no tot gargot fet en un paper és art, ni tampoc no tota pintada a la paret ho és, no?

Boni ha dit...

Sempre m'ha agradat l'obra d'aquest paio,gràcies a la xarxa i al ressó que se'n fa triunfa com la coca-cola.

Salut!!!

rits ha dit...

alguns els havia vist però ni m'havia plantejat que tinguéssin autor,... quina tonteria per part meva, no?

són fantàstics!

montse ha dit...

M'agrada l'exposició de l'art al carrer.

Salut!

òscar ha dit...

Aquest paio és un crack. Grafiter i artista, en casos com aquest, són sinònims.

LEBLANSKY ha dit...

El grafit és una tècnica que em costa d'empassar, sovint la trobo estèticament lletja i pèssima pel que fa als resultats. En Baksi és una de les poques excepcions:des de la meua profunda ignorància grafitera, el trobo com a mínim suggeridor. Gràcies per la reivindicació.

Evocacions ha dit...

S'està liant parda amb el nom de Barsy

Brian ha dit...

Què, ara fem imitosi de "TeLaMaMaria"? :)

Si s'hem permet la comparació, jo diria que el grafit es a la pintura com el bloc a la literatura: es pot fer art (literatura) o simplement empastifar parets (webs). I en ambdós casos cal una certa filosofia de la vida per exposar la pròpia obra a un desgast tan previsible.

joanfer ha dit...

Diguin el que diguin alguns... veritablement això és art! ;)

Francesc Puigcarbó ha dit...

tot plegat, bajanades d'embruta parets, la culpa la tenen els de la tonteria aquesta d'Altimira, que ens deu sortir cada dibuix per un colló.

Ah!Banski per error va ser retratat, el que no he conseguit trobar és on ho vaig veure.

Francesc Puigcarbó ha dit...

Banski, genial, art en estat pur, clandesti, underground, con la meravella aquesta de les coves d'Altimira, els primers grafiters de la història que cal gastar-se els dibners que facin falta per preservar-ho.

Francesc Puigcarbó ha dit...

imitant el sistema Monzó que he escoltat aquestar tarda a Versió Rac1, et deixo dues opinions ben diferents i si no t'agrada cap de les dues, digue'm la que vols que et deixi i ho farè, és el que té no tenir criteri.

Bonne nuit!

Clidice ha dit...

XeXu no sé que concepts tu com a "autèntiques" obres d'art, l'academicisme ara està més que qüestionat :) I, en principi, les galeries són els representants de tot allò contra que, teòricament, lluiten els grafiters. Tot i que Banksy es cotitza la mar de bé, o sigui una mica com els punk que aviat es van enfilar al carro :(

Xiruquero me n'alegro que te'n sembli, sempre és millor que una paret de formigó si som capaços d'abstreure'ns dels prejudicis :)

Puigmalet en Pisco ja t'ho ha dit :) només em cal felicitar-me, a la meva època el món de l'art s'havia acabat en Boticcelli i això si que era un drama :(

Lluís Bosch si, va aprofitar molt bé la iniciativa del que parlaré en el següent lliurament: Blek le Rat :)

Jesús M. Tibau tens raó! la clandestinitat, anar contra el poder, aquesta és la gràcia! segurament la fórmula idònia per cridar l'atenció sobre el missatge. Oi USD? ;)

Met si et sóc franca això de l'incivisme no ho acabo d'entendre, caldria parlar-ne amb unes cerveses al davant (o gin-tònics, per allò de païr) i, segurament, no ens posaríem d'acord, però quedaríem contents :)

Evocacions la de les pintures rupestres és la meva preferida, perquè és la més irònica. Si no fos perquè a les pintures rupestres se'ls ha donat la categoria d'art, més d'un s'aixecaria contra aquests incívics que embruten la natura, que ja ens coneixem tots de fa dies :P

Sànset ai home de poca fe! i si un d'aquests marranots resulta un Banksy amb els anys? eh eh eh! ;) i si ho fan a casa no et fan emprenyar, aleshores com es fan veure?

Galderich, en Keith Harring el tinc pel lliurament 3, i si, sembla que Banksy tingui un missatge més potent, el Harring es perdia en el glamour, Warhol i tota la pesca. I d'això de la foto tothom en parla, però ...

Albert B. i R. no, no l'ha embrutat ningú, és una de les seves signatures i aquí està la gràcia, o la ironia si tu vols. Així, doncs, la pregunta que t'està fent A TU és: què és art? :)

Ángel el graffiti ja es una realidad, incluso contestada desde el reverse graffiti, de todos modos parece que aún no se ha encontrado un nuevo camino lo suficientemente potente. Y es que la red ha ampliado mucho las opciones, ahora cuesta más "molestar" a la sociedad bienpensate. Me alegro que te guste la cabecera, así al menos amortizo el miedo que pasé :P

lolita lagarto vaja! més o menys diem el mateix! i et juro que encara no t'havia llegit :) estem en període de traspàs, bé, ja fa uns quants anyets. Sembla com si estéssim intentant decidir si tirem el capitalisme a les escombraries o no, per això l'art s'ha tornat absolutament cínic en la majoria dels casos, o venda o subvenció. Queda res amb ganes de subvertir?

garbi24 hahahahahaha ves a saber que li diria, que aquests socialistes barcelonins són la cosa més surrealista que he vist mai ;)

Clidice ha dit...

Girbén el continuu pensar-se i qüestionar-se és inherent a la condició d'artista i això ho saps de sobra :) Banksy és molt bo i, el millor és que també podem qüestionar-lo. Que no pari la roda, el dia que pari morirem tots plegats.

Edu gràcies per la correcció, et pots creure que ho escrigui com ho escrigui ho llegeixo igual? m'acabes de fer adonar que tinc un problema amb el trígraf (?) "nks-nsk", sóc pràcticament incapaç de fer-ne la distinció. :( no coneixia el teu apunt i el recomano :) sobretot veig que estem força d'acord amb la reflexió que hi fas. :)

Eulàlia Mesalles segurament tens tota la raó, només sé que, com més estudio sobre art, menys sé què és. En tot cas ha arribat un punt on acabo "comprant" les idees de l'artista, perquè no m'atreveixo a valorar l'objecte, no em refio de la meva formació massa convencional. Seguirem intentant-ho ;P

Boni un comentari molt adequat, si, triomfa com la coca-cola i guanya tants calers com la coca-cola, aleshores ens fa preguntar-nos: allò que diu és tan vàlid així? De tota manera compartim el gust :) Salut i quilòmetres! ;)

rits no és cap bestiesa, quantes coses utilitzem cada dia sense plantejar-nos que algú les fa? me n'alegro que ara si que sàpigues qui ho fa :) i si, són boníssims :)

montse a mi també, és més, m'agrada que algú em doni un cop de puny a la cara (metafòricament parlant, of course) amb una obra "fora de lloc" i que em faci pensar :) Salut!

òscar si, és dels millors, tot i que la seva relació amb allò que, suposadament, critica, sigui massa ambivalent :)

LEBLANSKY jo sóc grafitera, skatera i hiphopera i, un dia d'aquests, em veuràs amb una gorra de gairell ;) m'agrada tot allò que puguin dir-me la gent jove, si, aquesta dels "instis" que alguns critiquen tant. I és que, com va dir el meu avi, poc abans de morir: "ara que s'estava posant interessant!" ;)

Evocacions ves si no es podia haver posat Josep Maria! que sembla mentida quines ganes de complicar-nos la vida el paio! ;)

Brian ja m'agradaria fer imitosi del , no puc que és massa bo. Ho vaig pensar, perquè volia parlar de grafits i fer-ne una sèrie, i en un blog és gairebé inevitable fer-ho d'aquesta manera sense "carregar" massa bites. M'encanta que facis aquesta comparança, en el proper lliurament la frase final és: "els blogaires som una mica grafiters no?" :)

joanfer tot allò que ens aboca a la filosofia i al pensament ho és, oi? ;)

Francesc Puigcarbó m'encanten les teves tres intervencions, per això me les quedo les tres :) i jo no em posiciono, no pagaria mai per un Banksy, però tampoc pagaria per un Velázquez o per un (ehem) Picasso (el teu adorat). Més que res perquè no tinc ni un ral, però si els tingués tampoc pagaria. :)