dilluns, 3 de maig del 2010

En paral·lel

 Imatge extreta d'aquí
"Reducida Barcelona al estrecho círculo que le fijan sus murallas, convertidas en magníficas fábricas o reducidas habitaciones la mayor parte de las huertas que en otro tiempo contribuían a purificar el aire, ya por la ventilación que facilitaban, ya por el oxígeno que durante la influencia solar exhalaban los vegetales plantados en las mismas; levantadas hasta terceros y cuartos pisos aquellas modestas casas que antes no tenían más que uno o dos; divididos en las modernas en muchas habitaciones pequeñas aquellos locales que antes servían para una sola família, y aumentados considerablemente los alquileres, porque han seguido el asombroso aumento del valor del terreno; para poderlos pagar los desgraciados jornaleros se ven obligados a apiñarse en habitaciones pequeñas y poco ventiladas, sufriendo los perjuicios consiguientes a la renovación incompleta y a la impureza del aire."
Joaquín Font y Mosella (1852)


"La nova llei de pobres

S'havien anat abandonant les posicions paternalistes de l'Antic Règim quan l'assistència als pobres era a càrrec de l'Església, sobretot en els països catòlics. La difusió de la ideologia liberal i, posteriorment, del darwinisme social, que proclamava que només els millors podien subsistir, va portar a la implantació de tractaments de la pobresa selectius i repressius. L'exemple més clar és la promulgació a la Gran Bretanya d'una nova "llei de pobres" el 1834. Es culpava de la pobresa el mateix individu i la manera de sortir-ne era responsabilitat de l'afectat, cosa que no s'adeia amb la realitat d'uns que eren pobres malgrat ells."
Jordi Figuerola Garreta (2009)


I és que hi he anat rumiant aquests dies, al darrera de les declaracions fetes per aquest senyor (?), també aquí, i aquests, o senyors (?) com aquest i la tèbia reacció d'aquests, perquè en el fons, de fa molts i molts anys, de tots els colors només saben amagar les escombraries sota l'estora i esperar que la bomba els esclati als següents.

Llavors vas als blogs, esperant trobar-hi enfocaments agosarats, idees preclares i, al final, et trobes amb algun apunt més o menys interessant, algun altre surrealista i una pila de comentaris trollitzats a l'estil "senyoreta, aquest nen m'ha pegat i, al damunt, té la tita petita". I penses que, al final, ens passa el que ens passa perquè no ens pot passar res més, que d'on no n'hi ha no en pot rajar i que preferim l'embolica que fa fort que no pas mirar de cara els problemes i solucionar-los. O sigui que, vist el que es veu, me'n vaig a córrer per la muntanya, perquè pebrots per encarar els problemes i trobar vies de solució, sense demagògia barata i populisme repugnant, no se'n veuen gaires, no.

18 comentaris:

Ernesto Niebla ha dit...

En castell'a es diu: "A perro flaco , todo son pulgas". Això és el que passa amb el problema migratori i la pòbresa. Els pobres fan nosa a tothom. N'hi ha que els utilitzen de forma peyorativa com L'Albiol del PP i altres que miren a un altre costat.

Striper ha dit...

A la fi sempre reben els mateixos siguin de aqui o de enlla aqui o ..

Garbí24 ha dit...

Cal triar el més aviat possible les pomes podrides del cistell, abans de que es podreixin totes, la falta de pebrots ens portarà a la misèria.

Ferran Porta ha dit...

És més fàcil fer literatura barata sobre temes importants, que aportacions amb ànim constructiu. D'aquí els interminables intercanvis de comentaris-brossa (no només n'hi ha a la televisió, d'això), com els que "decoren" el post que ens linques.

En un país amb abundància de matèria gris, això no passa, però a Catalunya...

Lluís Bosch ha dit...

D'alguna manera avui s'ha donat una certa sicronia entre el teu blog i el Riell, i em penso que no som els únics.

Allau ha dit...

Entre els comentaris que he llegit als enllaços i la pluja, crec que me'n torno al llit.

Galderich ha dit...

El problema de l'Albiol és l'embolica que fa fort que en treurem rendiment electoral. Simplifiquem que és el que la gent vol. I mentrestant, tothom mirant a una altra banda...
Avui en Lluís Bosch està més lúcid que mai també!

Francesc Puigcarbó ha dit...

ja vaig avisar fa uns mesos que farien us de la demagogia vers el racisme de cara a les elecciones im no només l'Anglada. Compte però, i deixem-no's d'endergues, la majoria de gitanos romanesos i no romanesos fan el que el que els acusa el Sr Garcia Albiol. Altra cosa és que siguem exquisidament educats o babaus per negar-ho o censurar-lo pel fet de dir-ho, però això que ell afirma, ho creu i subscriu molta gent de Badalona.
Almenys aqu´ñi tenim xoriços de més nivell com en Millet i Montull, deu ser el fet diferencial català

Montse ha dit...

hahaha, Francesc Puigcarbó, m'ha fet gràcia això de xorissos de més nivell...

anar a córrer per la muntanya sempre és més gratificant, Clidice!

Quim ha dit...

Al senyor Ferran li demanaria que especifiqués a quin post es refereix quan parla de comentaris-brossa perquè la Clídice en linca dos. Dic això perquè jo sóc un dels comentaristes i no tinc clar si m'he de posar en guàrdia.

Jordi Marron ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Jordi Marron ha dit...

Hola Clídice,

..per al.lusions, no sé com prendre'm el teu link. Ja m'has apuntat en alguna ocasió que el tema de la immigració és complex i no admet aproximacions tangencials i reduccionistes com les meves. No estic d'acord, ho sento. Quan detecto una injustícia al meu voltant se m'obre l'úlcera i no em calen justificacions sociològiques de manual. La teoria ja me la sé, això és casa nostra i no hi cabem tots. Qui s'atreveixi que ho digui ben clar. A mi això em repugna i com que no sóc el Ministre de torn ho dic ben clar. L'ètica no hauria d'admetre determinats matisos. No ens precipitem tan ràpid a matisar els nostres anhels sobiranistes i la realitat ens demostra que són sovint tan complexos o més que la gestió dels nouvinguts. M'agradaria que tots els drets els tinguéssim igual de clars. He escrit altres coses sobre el tema, adjunto algun altre enllaç. L'estil és el mateix, em delata un odi visceral als que se senten superiors només per haver nascut en una latitud determinada. Ho sento, no tinc vocació de sociòleg clarivident..

http://lavacasorda.blogspot.com/2008/11/imatges.html

Clidice ha dit...

perdoneu, abans de les 12 he de lliurar un treball, després contesto. Gràcies per la comprensió

Quim ha dit...

Clidice: penso que el problema que s'ha de solucionar és el de la marginalitat i deixar-se estar de nominalismes que només serveixen per atiar el foc dels demagogs.

Clidice ha dit...

Ernesto si, els pobres fan nosa i no és d'ara. El que és d'ara és la poca vergonya dels governants que es fan passar per socialment sensibles.

Striper és això, els d'aquí, els d'allí, tant li fa: no es pot ser pobre a cap preu.

garbi24 jo no crec tant en fer tria, sinó en fer molta pedagogia i en tenir unes lleis clares i que s'acompleixin, per a tothom.

Ferran hi ha països amb abundància de matèria grisa? a França no els va gaire bé pel que sé, a Alemanya són especialistes en fer veure que no passa res i Àustria, per exemple, és un país racista fins a la medul·la. No ho sé, la veritat.

Lluís és un tema que està al carrer, cada dia sents comentaris al respecte, i quan les coses van mal dades econòmicament, tots mirem al nostre voltant a veure si en trobem un de més desgraciat sobre qui descarregar el mal humor.

Allau espero que no te n'hagis tornat al llit, perquè sinó a aquestes hores estaràs ben desvetllat :P és el nostre pa de cada dia.

Galderich el problema del García Albiol és el que tu dius i que ell sap que això li portarà molts vots, o sigui que molta gent pensa això. O sigui que el problema del García Albiol és que molta gent pensa com ell.

Francesc P. la demagògia sempre es fa servir, uns dies som els catalans pels espanyols, d'altres els "moros", els "sudaques" o els romanesos pels catalans. Tots els pobles som iguals.

Arare en aquest cas no és una qüestió tan de "xoricisme" com de drets humans, d'una societat que promou la pobresa endèmica i de la pitjor de les demagògies. I si, és millor anar a córrer, això segur :)

Quim jo he entès que en Ferran parla del segon link, sense cap mena de dubte. Si més no aquest era el meu propòsit.

Clidice ha dit...

Jordi Marron si t'hi fixes, catalogo el teu apunt, com a "més o menys interessant". Bé, a mi sempre m'interessa el que escrius i, a més, t'he d'agrair ser l'impulsor involuntari d'aquest post. En tot cas només et poso d'exemple, no pas negatiu, però si d'una forma de veure aquesta qüestió: tot sentiment, cor, ànima, però carent de l'anàlisi freda i acurada que entenc que necessita aquest tema. Aquesta anàlisi la trobo a faltar a tota la xarxa, i normalment veiem més el que succeeix en el segon blog, quan sembla que hi pot haver debat, ja comencen a sortir per peteneres i es perd tota possibilitat d'extreure res d'aprofitable de tot plegat.

Aquest odi visceral cap els racistes és comprensible si tu vols, però per a donar-te la raó hauria d'emprar el relativisme moral i aleshores em veuria obligada a comprendre'ls a ells mateixos i no em ve de gust. Mentre ens la passem discutint si els bons i els dolents són els uns o els altres, no estem fiscalitzant els que sí que hi tenen molt a dir: els que ens governen. No sabem quines lleis, quines violacions de lleis, quines ordenances, quins projectes, quins plans ... estan duent a terme per evitar una situació que, tots ho sabem, ens durà a problemes greus de convivència. En realitat ja n'ha dut.

I fixa-t'hi, en cap cas estic dient que s'hagi de fer fora a ningú, ni que s'hagi de fer res específicament. Personalment sóc del parer que ningú del món té dret a dir-me on m'he de guanyar la vida, si aquí o al Senegal, així doncs, pel mateix preu, un senegalés se la pot guanyar aquí també. Ara bé, el que em sembla que no s'està legislant correctament, és l'herència d'aquestes polítiques covardes i tramposes que s'han estat fent els últims anys, pels governs de tots els signes, que han ocasionat la formació de guetos, el creixement incontrolat de pisos pastera, d'il·legals, d'il·legals vinculats a la delinqüència del pitjor calibre (suggeriment: un tomb per Martorell, on trobaràs franquícies dels càrtels colombians de la droga), que només fan que donar ales a persones tan impresentables com aquest senyor (?) García Albiol.

O sigui que potser el que ens cal és més debat, que la gent en senti parlar. Més polítiques agosarades, més transparència a l'hora de legislar. Més publicitat d'aquelles iniciatives que promouen la integració dels nou-vinguts.

On treballo, prop del Patronat Parroquial, on se solen repartir aliments, les meves companyes de feina sempre fan el mateix comentari: "ja estan les mores una altra vegada a la cua, aquestes viuen com a reines, sempre se'ls dóna tot". Primer, a la cua hi ha tantes "mores" com "cristianes". Segon, els ajuts van destinats als més pobres de l'escala social i, per bé o per mal, els magribins hi pertanyen per la seva situació irregular moltes vegades. Tercer: per què no s'explica millor tot plegat? Per què les meves companyes de feina no fan cap comentari quan els vals se'ls dóna a algú de l'Europa de l'Est, per exemple?

Doncs és fàcil: perquè som racistes. I això vol dir que si algú no s'arremanga i comença a fer feina, de la de debò, els García Albiol sortiran de sota les pedres.

I paro, que m'allargo massa, disculpa'm. Quim jo només he fet una proposta de diàleg. He plantejat que, fa un segle, existia el problema, i ningú no ho va solucionar. Avui encara estem així, i les posicions són enfrontades, però qui en rep les conseqüències sempre són els mateixos: els pobres. Així no avancem. La utopia està molt bé, però bull malament i fa de mal repartir a taula. O sigui que ja m'està bé que hi hagi pensadors, però potser també estaria bé que algú fes alguna cosa entretant, no trobes?

Jordi Marron ha dit...

Ei, rèplica acceptada. Ara que no sembli que m'he enfadat, eh? T'has explicat prou bé. Només intentava dir que davant de determinats plantejaments, no cal anar més enllà. Si escoltem en Berlusconi fent un comentari sexista, l'insultem i avall. No cal obrir un parèntesi i aprofundir en l'antropologia de gèneres pertal d'intentar ser rigorós, no? Aquesta setmana, l'alcalde de Torelló (PSC) ha dimitit de l'executiva comarcal en contraposició a la posició del seu partit a Vic (no el conec de res a aquest senyor, però el seu gest em va recomfortar). Això demostra que potser no calia afanyar-se tant contextualitzar la decisió dels regidors que van donar suport a la fallida proposta de l'alcalde. Hem de ser ràpids de reflexos quan s'esdevenen aquestes coses si no volem contribuir a maquillar la xenofòbia amb debats interminables i malintencionats.

Bé, Clídice, bona nit i gràcies pel teu temps. Ens seguim llegint..

Clidice ha dit...

Be Jordi diga'm feminista, però quan escolto l'impresentable d'en Berlusconi fer un comentari sexista no l'insulto, m'entristeix veure com, encara ara, hi ha tantes persones que l'aplaudeixen, quan hauria d'estar engabiat al zoo. I no m'he pensat ni per un instant que t'haguessis enfadat :) La xenofòbia és això: xenofòbia, i és ben conegut que la gent tendeix a cercar culpables quan les coses no van bé, o són els estrangers, o les bruixes o ... però jo el que penso és que se n'ha de parlar, molt i més, fins i tot s'ha d'escoltar els xenòfobs, perquè si els escoltes pots trobar punts de partida per on començar a modificar el seu pensament. I ara si, bona nit, que em cauran els ulls de son per terra :)