Estol d'ocells al Delta de l'Ebre, fotografia feta pel Factor X
La Meritxell, com cada matí, quan va de camí cap a la feina, que encara té, veu la cua de gent, al davant de Càritas, esperant torn per la recollida d'aliments. Es pregunta si hi ha dies per cada tipus de persona, perquè avui no hi ha l'estol de magribines amb les seves gel·labes, els seus mocadors, els carros d'anar a comprar i la seva xerrera, sempre un to més alta que la nostra.
Avui toca autòctons, suposa, perquè tot de gent correctament (?) vestida, fan cua endreçadament. Un noi, portant una caixa amb diversos productes, acompanya un avi fins un cotxe força nou i la carrega al maleter. La Txell no pot evitar sentir-se xocada i es pregunta si el valor dels aliments supera el del combustible que gastarà aquell home pel seu trasllat, potser és que també li paguen la benzina.
Segueix el trajecte i rumia en si avui les persones (?) que comparteixen hores amb ella a la feina faran algun comentari similar al que fan els dies que hi ha més magribines: "aquests moros se n'aprofiten de tot, i sinó els sudaques", "si, però com a mínim els sudaques parlen alguna cosa que s'entén ...".
I és que ja porta un cert temps havent de treballar, colze a colze, amb persones que l'afronten. "Qui té el cul llogat no seu quan vol", deia son oncle Magí, Déu l'hagi perdonat, això vol dir que hi ha coses que cal suportar a canvi de no formar part de la cua al davant de Càritas.
Es pregunta si, si s'escaigués, coincidiria amb la colla de magribines, o amb els equatorians, o amb les romaneses, o potser li assignarien un dia on no hagués de patir per la integritat del seu sentiment nacional (?). I rumia, mentre s'adreça a la botiga on treballa, que fins i tot hi ha pobres bons i dolents. En qualsevol cas: no es pot ser pobre a cap preu.