dilluns, 25 d’octubre del 2010

Elogi de les ciències socials

"Tot gran home té una força retroactiva: per causa d'ell tota la història és posada de nou en la balança i mil secrets del passat surten del seu cau, posant-se sota el seu sol. És impossible preveure encara tot el que un dia serà història! El passat potser roman encara essencialment per descobrir! Calen tantes forces retroactives encara!"

F. Nietzsche (1974). El eterno retorno. Así habló Zaratustra. Mas allá del bien y del mal (p. 67). Madrid: Aguilar.

25 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

Es dilluns al matí, m'acabo d'aixecar i em sembla m'en torno al llit a pensar amb en Federico Nietzsche....

Angel Corrochano ha dit...

Curiosa idea, el hombre y la fuerza retroactiva. No se si escondemos muchas cosas en nuestro pasado, pero estoy convencido que nos marca nuestro futuro.
Un abrazo

Galderich ha dit...

Això és el que permet les mil i una reinterpretacions de la Història!

Alberich ha dit...

El passat pot tenir molta importància en el desenvolupament del futur. L’experiència és la que ens dóna les pautes culturals i del coneixement en general, però l’axioma que la Història es repeteix pot ser fal•laç, tot i ser cert que ens cal descobrir moltes coses del passat per configurar el futur; coses que es van diluint amb el temps i que serà molt difícil de recuperar. A mi en Nietzsche sempre m’ha fet ballar una mica el paraigües!.
:)

sànset i utnoa ha dit...

Opino el mateix. De fet, crec que aquest tal Nietzsche m'ha plagiat la frase.

*Sànset*

Lluís Bosch ha dit...

Aixpo deu exlplicar les múltiples interpretacions de la història... i la novel·la històrica?

Joan ha dit...

Això explica la diferència entre el passat i la història. Canvia el filtre i canviaràs el món!

lolita lagarto ha dit...

si és cert el que ell diu, que totes les vides, pensaments etc es repeteixen infinitament, si ara hi ha un passat per descobrir, sempre n'hi haurà un per descobrir,en tant que repetim la història, els pensaments..

també hi haurà tantes interpretacions de la història com històries, és a dir com hi ha infinites històries hi haurà infinites interpretacions.
ara no é si m'he fet un embolic... segur..! aquest home va massa ràpid..!

LEBLANSKY ha dit...

Agraeixo profundament que, en triar la foto, no hagis escollit la típica on es veu al pobre Frederic amb cara de boig i tronat. Així, al menys, cadascú podrà llegir la seua reflexió sense prejudicis.

María ha dit...

Mira CLI,

Jo sempre he pensat que Nietzsche era una mica fatalista, perquè en el fons he cregut d'una manera una mica ingènua, potser, que mai s'ha de perdre l'esperança i les coses canviaran, per a millor, aprenent dels errors del passat. Però com més observo per on anem i repàs la història, més em desencant i penso, que efectivament, la humanitat no és més que un cúmul de repeticions infinites ...

Mira gairebé millor, et deixo amb

STRAUSS I KUBRICK

ells ho van explicar de meravella :-)

Molts petons i feliç setmana, la meva estimada CLI

Filosòfica Ment ha dit...

Hola Clidice. Potser és per això que avui ens manquen de grans homes, oi?. Seguim sense percebre una veritable força retroactiva.

Ferran Porta ha dit...

Tot i això, no crec que hi hagi mai prou forces retroactives per descobrir tot el passat. I no em sembla greu (perdó, Sr. Nietzsche; Entschuldigung!). Més val que hi hagi prou forces reactives, per un futur millor que molt passat!

Francesc Puigcarbó ha dit...

No hi ha forces reactives només una constant i monótona repetició d'errors al llarg de la História, i va per llarg. A vegades Nietzsche tocava més quarts que hores.

Clidice ha dit...

Com a estudiant perpètua d'història sé que no hi ha res més canviant que la història passada, i en realitat és l'única important, perquè el futur no existeix, només existeix el futur que ja és passat. En tot cas li tinc flaca a Nietzsche, sobretot perquè com de Maquiavel, tothom en parla i ningú no l'ha llegit.

Gràcies pels comentaris, una abraçada :)

Joana ha dit...

Crec que per més que el llegim, mai li dedicarem suficient temps a aquest gran geni. Gràcies per la cita!!!

Joana ha dit...

Crec que per més que el llegim, mai li dedicarem suficient temps a aquest gran geni. Gràcies per la cita!!!

Anònim ha dit...

La història és diferent segons qui l'explica. Sembla increible com d'un mateix fet passat se'n poden donar tantes interpretacions diferents. Si fins i tot passa amb el que vivim actualment,´és del tot normal que succeeix amb el que no hem vist!

Allau ha dit...

M'ho he llegit tres vegades durant el dia i encara no ho he acabat d'entendre. Està clar que m'hauré de deixar crèixer els bigotis.

Dr. Muerte ha dit...

Com a home de ciència em rebenta que s'acceptin termes com "Ciències Socials" o "Ciències Polítiques", entre d'altres. Per definició fallen en ser-ho, però pel que sembla queda més important ser "científic". Babaus!

Clidice ha dit...

Scientia de Sciense, participi present de scio ("Ja ho sé, entenc").

Eduard ha dit...

Crec que Nietzsche tenia raó en el seu plantejament, però el feia errar la seva obsessió amb la grandesa aristocràtica d'alguns escollits. A TOT home o TOTA dona se li confereix el poder de reinterpretar el passat, perquè essencialment la Història és sempre un exercici de reconstrucció històrica que té a veure amb els processos que ha de posar en marxa el cervell per reconstruir l'experiència. Alguna cosa d'això intento explicar en el meu darrer article, comentant un llibre de Jim Harrison. No sé si allí deixo una mica més clar el que miro de dir aquí... :-p

Clidice ha dit...

Vaig a llegir Eduard :)

Elfreelang ha dit...

El gran Nietzsche i mol sovint incomprès i falsejat !!!

en Girbén ha dit...

Quan em va quedar clar que si alguna cosa era Nietzsche era un gran escriptor, vaig començar a passar-m'ho més que bé llegint-lo.
Deixa'm presumir d'haver estat a la casa de Sils-Maria on va escriure el Zaratustra i d'haver passejat, com ell, per les encantadores muntanyes de l'Engladina... I deixa'm que no t'expliqui els seus pronòstics pel segle XXI, que ja sé que no t'agraden les històries de por.

Clidice ha dit...

Un gran escriptor i un gran pensador terriblement falsejat.