dilluns, 17 de gener del 2011

Elogi de la civilització

La seva graciosa (ehem) Majestat, la Reina Victòria

No sóc especialment alcohòlica, entre altres coses perquè els enzims del meu estómac tenen molt poca capacitat a l'hora de metabolitzar l'alcohol i amb una Voll Damm puc caure rodona amb una torradora com un piano de cua. Tanmateix hi ha begudes que sovintejo amb una certa assiduïtat, un cop per mes, potser? Bé, ja ho veieu que, malgrat els meus escarafalls, sóc una bevedora "de per riure".

La beguda que més solc freqüentar, més enllà de la cervesa i el vi, és el gin-tònic. Una beguda glamurosa i incontestablement elegant on les hagin. Per a confegir aital beuratge han calgut un joier alemany del segle XVIII, resident a Ginebra (podia ser d'una altra manera?) i uns britànics entestats en fer un imperi en zones on hi havia la malària. Et voilà! Ja tenim un coctel excel·lent!

La gràcia de l'assumpte és trobar el barman, que no cambrer, adequat per a preparar-lo i, si pot ser, en algun espai al més pur estil club britànic, amb jardi inclòs, on poder espantar les mosques de forma lànguida i molt digna. Farà calor, of course, i anirem enfilant la tarda fins l'hora d'anar-se a vestir per sopar, amb un gin-tònic rere l'altre. Si s'escau sopar a fora, és del tot imprescindible desplaçar-se en rickshaw, en el qual ens enfilarem convenientment,i incòmoda, vestits, mentre fem comentaris joiosos i ens sentim degudament culpables pel fet de moure'ns en un medi de transport tan poc adequat a les nostres belles idees civilitzades.

Si no es donen tots aquests elements, val més que tireu pel dret i passeu amb una bona cervesa. Perquè trobar algú que us faci un gin-tònic com cal és força improbable i si al damunt us l'heu de prendre bo i drets en un local ple de fum* i gent cridanera, millor la cervesa, creieu-me.

*Noti's que parlo d'altres latituds on encara no han tingut a bé prohibir el fumar en locals tancats. Sembla que aquí s'ha solucionat la qüestió del fum, malgrat tot és impossible trobar un rickshaw en condicions, per no parlar d'uns quants mosquits de la malària. Realment, no sé que fa aquest govern, un autèntic desastre!

35 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

no se si es la de la foto a la seva successora qie li fot directe al gin sense la tònica que deu ser plebea, dic jo.

Casiopea ha dit...

Hola Clidice i comapnyia,

Comencen fantàsticament bé el dilluns. Humor britànic al més pur estil.

Garbí24 ha dit...

Haig de reconèixer que després de dinars copiosos cap allà a la mitja tarda...un gintònic es posa de maravella encara que sigui preparat per un mateix...això si amb un toc de suc de llima. Apart del fum el que més fot es que ja es cotitzen en alguns llocs a quinze euros

Alberich ha dit...

Agafa una copa gran, hi poses una mica de gel picat i hi esprems una llima; un raig de gin ( el que permetin els enzims del teu estómac) Bombay Sapphire , Beaffeater o similar. Agafa una altra llima i amb la meitat frega la vora de la copa i l’altra la trosseges i la poses dintre. Afegeix la tònica i llegeixes –o senzillament ho fas veure- el Times...Mmmmmm. . Ja m’ho diràs!.

MARTELL DE REUS ha dit...

Els del PP volen reintroduir el rickshaw als carrers a les ciutats on governin. L'única diferència amb els tradicionals seria que enlloc de ser portats per xinesos seran forçosament duts per catalans.

Vicicle ha dit...

Tanqueray és la meua. Que la Beefeater per aquestes contrades la té copada -mai millor dit- Larry Barberian, of course.

Angel Corrochano ha dit...

... Y qué lo digas, todo son leyes a medias, ja,ja,ja,ja ... Me apunto a ese gin-tonic como mandan los cánones.
fuerte abrazo

Marta Contreras ha dit...

Jo vaig tenir una època de gin-tonics fins que vaig adonar-me que al dia següent em trobava fatal. Potser no estava prou ben fet :)

Xavier Aliaga ha dit...

En això estem completament d'acord, Clidice: jo sóc de gintònic, beguda elegant, civilitzada i molt adequada per als que tenim problemes d'estómac. M'agrada com comença la setmana.

Per cert: ja podeu escriure la paraula sense guió.

Anònim ha dit...

... hi ha imperis que no haurien d'haver caigut mai... encara que sigui per raons estètiques... ;-)

Jo sóc més de Hendrick's... i sempre amb llima espremuda prèviament i passada pel caire del got.

God save the Queen

Unknown ha dit...

Em pregunto si algú es plantejarà implantar la llei seca.
Potser rickshaw no en veurem, però tirus a l'estil Al Capone, ves a saber.
Però allà era güiski o ginebra amb el qupè es traficava.
Ai em sembla que tinc síndrome de linduns, hip, no pddó dinuslls. pfbb..
Zoddy...
DILLUNS!
(ara sí)

Sergi ha dit...

Mira que jo sempre havia relacionat el gintònic amb gent de baixa estofa, o borratxos amb cert poder adquisitiu... on hi hagi una cerveseta, sense fum, a poder ser...

Anònim ha dit...

Rom (Barceló) amb cola, gel i un raig de llima. Civilitzadament, és clar.

sànset i utnoa ha dit...

Jo sóc més de uisqui...

Però no faré un lleig a la història del gin-tonic.

*Sànset*

Joan ha dit...

Això de barrejar coses sempre m'ha semblat de mal fer. No m'agrada la ginebra i tampoc la tònica, així que ho tenim fotut.

Què tal el vi? Val sí, viatjant millor cervessa. Rickshaw, tuk-tuks o digues-li com vulguis. Aquí tenim la diferència de la nostra república bananera.

Pilar ha dit...

M'han agafat ganes de veure'm una clara! No és hora, però, que acabo de dinar.

Gemma Sara ha dit...

Jo no puc amb el gintònic des que vaig agafar una turca monumental als 15 anys... seria l'edat perquè després n'he agafat de whisky i no he quedat pas immunitzada... que bonic és emborratxar-se als 15 anys, per cert. Després dels 40 ja té un nosequè de patètic (que també té el seu encant!).

Mr. Aris ha dit...

El barman que ha guanyat el concurs estatal de gin tonic es a l'Asador de Rabade (Lugo) on fan uns gintonics espectaculars. Fins i tot tel perfumen amb un sprai de no se qué, tel posen amb una copa enorme i amb un bastonet perquè puguis anar remanant. Llàstima que el metge mels ha prohibit, ai...

Eduard ha dit...

Jo goso contestar una resposta al teu meravellós article: crec que no s'han de barrejar dues coses que no t'agraden, però amb dues que no t'agraden, ¿què hi perds?
El problema, per a mi, és barrejar una que t'agrada amb una que no. En el cas que ens ocupa, a mi m'agrada la tònica, però la ginebra gens. Potser no he trobat el barman ideal, ni el pati amb mosquits ni els rickshaws, però el cert és que la barreja em desagrada, i molt.
Rickshaws? A Barcelona hi ha una cosa similar per a turistes, oi?
Potser aconseguiríem crear llocs de treball -però en destruiréim al sector taxi, tal vegada...-.
Definitivament, VISCA LA CERVESA PROLETÀRIA UNIDA!

Anònim ha dit...

Damas & caballeros. Puntualicemos.

Ginebra para un GT, ninguna como la G´Vine (francesa). Dicen que es muy femenina. Bien, que lo digan.

Tónica, la Fever-Tree. La normal.

La lima. De ninguna manera hay que exprimirla. Tan sólo hay que cortar unos generosos diez centímetros de corteza y frotarlos contra la pared de la copa, tres o cuatro vueltas, cinco como mucho, y luego dejarla dentro y que flote. De esta manera, sólo obtenemos el aroma de la lima, pero no el sabor, que arruinaría el combinado.

El limón, prohibido.

El hielo no ha de servirse picado, sino en cubitos grandes (4x4x4, si fuera posible) y sólidos casi como una piedra. Y en abundancia. Entre seis y ocho.

Yo los retiro luego uno a uno, con los dedos. Pero eso cada cual, que tampoco hay que ser tan fundamentalista.

Desaconsejo en todo caso tomarse un GT a bordo de un rickshaw, transporte que no fue concebido con ese propósito.

Isabel de Yzaguirre ha dit...

La combinació de colors del vestit de la dama i de la foto en general són lamentables, i cursis, per molt reina que fos... BUff!!!
Necessitava una assessora d'imatge!

El porquet ha dit...

Temps enrere, el gin-tònic era la beguda del mal. Era la beguda d'aquelles dones carregades de diners i descarregades de feina que anaven a ofegar les seves penes de dona rica en bars de mobles antics i preus moderns, plens de fum de cigarretes baixes en nicotina (noti's que parlo de fa uns anys).

De fa uns anys cap aquí, però ha patit un canvi de consideració i no hi ha ningú que es vanti de sortir per llocs distingits que no es fumi (en el sentit de fotre) un gin-tònic entre pit i esquena.

Jo el tasto de tant en tant, però tampoc em fa embogir. Prefereixo una bona cervesa...i si m'embalo massa flirtejo amb els roms caribenys!

montse ha dit...

Encara recordo aquells garrafates que prenia als 18 anys.

Clidice ha dit...

Puigcarbó diuen que la reina mare, ja traspassada, va viure tants i tants anys gràcies al gin. A veure si estem perdent el temps! :)

Casiopea gràcies, al davant de tanta ensulsiada fem el que podem :)

garbi24 i Alberich és curiós que cadascú tingui la seva recepta. Jo no sóc de posar-hi sucs, que el suc "mata" el gas de la tònica. Però si, els preus s'estan posant impossibles.

MARTELL DE REUS estic convençuda que n'hi ha que estan pitjor que el catalans, a Catalunya. Tanmateix una cosa no treu l'altra.

Vicicle uf! tu ets dels meus! ginebra seca :) Tanqueray és la meua marca preferida :)

Ángel si te pierdes por aquí algún día no dudes en comunicarlo y lo compartimos con la "penya gintònic" :)

marta el truc està en posar-hi ben poca ginebra i de qualitat. Beure i emborratxar-se no són mai sinònims :)

Clidice ha dit...

Xavier Aliaga gràcies, tot i que hem de reconèixer que el guió, en aquest cas, li confereix el plus d'aristocràcia necessari ;)

tirantlobloc m'encanta la frase :) i és que ja és ben cert que el filldeputisme hi és en tot el món, però alguns tenen força més classe a l'hora de vendre'l. A mi la Hendrick's no em desagrada, però com la Tanqueray no hi ha color :P

Eulàlia Mesalles no m'estaria malament la llei seca, vull dir de la ginebra seca, com més millor ;) Tem fatal eh? espero que avui, dimarts, ja se t'hagi passat ;)

XeXu totes les begudes tenen el seu momentasso i, evidentment, que la cervesa és una beguda plebea i, en alguns casos, de l'aristocràcia quan està de vacances, a l'hora de berenar. Però cap senyor de bo de veres es permetria tal afirmació :P

josepmanel t'aprecio molt, però el teu beuratge em sembla ratllant l'ofensa. Mesclar qualsevol cosa amb cola, bé, beure cola, si no s'està malalt de gastroenteritis, o fer-la servir, sinó és per treure el rovell als caragols, hauria d'estar penat per llei. I fer malbé un rom ja no té perdó de déu. Veig que et calen classes ;o)

Sànset a mi el visqui no m'agrada massa, potser una copeta de Glenrothes i passar-hi hores, però sense gel eh! :)

Joan això és que "ho has provat poc" home! Com en tot, hi ha el bo i el dolent de l'assumpte ;) La cervesa, sobretot al tròpic, és una bona manera de fer passar la set, sobretot en els llocs dels rickshaw's, tuk-tuk's i cyclos ;)

Pilar doncs mira que amb la clara no hi acabo d'entrar, en cas d'emergència, cervesa amb gasosa. I és que tot el que sigui fantes i coles em fan molta mandra. Massa sucre :S

Clidice ha dit...

Gemma Sara fillmeudelmeucor! quins acudits! que beure no és emborratxar-se! Ja veig que em caldrà fer algun seminari ^^

Aris uf! al nord els fan per morir-se, fins i tot als refugis de muntanya! I home, digues-li al metge que és medicinal, per l'estómac :D

Eduard has provat mai un gintònic on no es noti la ginebra? És que el truc és aquest, que l'una i l'altra es complementin de tal forma que no pensis ni en tònica ni en ginebra :D I si, els rickshaw's de Barcelona són divinosdelamuerte i només es passegen vora mar, res d'enfilar-se al Carmel ^^ I la cervesa per sempre :)

Anònim quina llàstima no poder dirigir-me a tu amb un nom, ni que sigui inventat, perquè d'anònims n'hi ha tants al món. Ara, quan hi pensi, hauré de dir-me "l'anònim mestre en el gai saber de fer gintònics" :) Jo sóc de gins secs, però per la resta m'ha semblat una classe magistral. I tens raó, en un rickshaw vas força sacsejat, o sigui que faríem una desgràcia. Gràcies! :)

Isabel de Yzaguirre la veritat és que em sembla que tant li feia, amb el poder que arribava a tenir, ni que hagués anat vestida amb roba de sac ;)

El porquet mare meva! ni ho sabia això! això si, tampoc li faria fàstic a una copeta de Legendario eh!

montse tot allò que s'hagi begut abans dels 30 no compta com a beguda seriosa. Normalment el que se sol procurar en aquells períodes és desinhibir-se. A partir dels 30 el que ens procurem és la reflexió justeta per a fer-ne un apunt ;) Potser algun dia canviarem l'estatus :D

Carme Sala ha dit...

Jo, que sóc bebedora mooolt ocasional, tot és sentir parlar del GT, i començar a fer salivera...vès.

Mot de comprovació: Babuce...per poc que no em surt, babeja! ;-p

Clidice ha dit...

La meva maleta hahahahahaha si és que tothom som pecadors ;)

Anònim ha dit...

Com a bon barman (m'hi dedico ja fa molts anys)puc entendre perfectament el què dius

Ara, el què no es pot aguantar és aquesta moda pija de fotre un cogombre( o sigui, un pepino) al gin-tònic. Inadmisible


salut i peles

Pepe ha dit...

Haces muy bien en llamar al anónimo ese el "anónimo de los gin-tonics". Eso recoge una hermosa tradición de los aficionados a las tablas que llamaban al anónimo pintor que las pintó según le virgen o el santo que hubiese pintado; así el "anónimo de la virgen del pajarillo", o el "anónimo de cosme y damián". Interesante rescate.

La lectora corrent ha dit...

"els enzims del meu estómac tenen molt poca capacitat a l'hora de sintetitzar l'alcohol"

Clídice, si tinguessis capacitat per a sintetitzar alcohol, potser estaries treballant per a Damm, Sanmiguel o millor encara per a JB o Johnny Walker. Suposo que volies dir "metabolitzar" o "degradar". 8-)

Les dones acostumen a tenir la meitat d'alcoholdeshodrogenasa, que és l'enzim que degrada l'alcohol. Si tu en tens poc, d'aquest enzim, ja en som dues; crec que jo dec tenir la meitat de la meitat aquesta que tenen la majoria de dones

Òscar Roig i Carrera ha dit...

Jo no era molt de gin-tònics però darrerament m'hi estic aficionant... Has provat la ginebra amb Voll-Damm? No, jo tampoc... encara...

Anònim ha dit...

El Gintònic ha estat la meva beguda durant anys! Darrerament m'estic tirant al daikiri... que hi farem!

Clidice ha dit...

Gregori Samsa prohibit desaparèixer de per aquí! un bon barman és indispensable! :) I això del cogombre ho trobo repugnant, la veritat.

Pepe molt bona! doncs la veritat és que no m'agrada gaire això dels anònims, perquè es confonen els uns amb els altres. Però bé, és una opció respectable.

La lectora corrent tens moltíssima raó, ja ho he corregit. Últimament em temo que em "fallen" massa paraules, em convindrà anar a cal metge.

Òscar Roig Carrera bé, he provat la cervesa amb tequila, i no està del tot malament eh ;)

glamboy69 hi ha èpoques per tot, i si ja has fet "carrera" de gintònic, és normal que "investiguis" altres camins ;)

La lectora corrent ha dit...

Clídice, si et serveix de consol, en el meu comentari també em vaig equivocar: vaig escriure "alcoholdeshodrogenasa" en comptes d'"alcoholdeshidrogenasa".