dilluns, 7 de febrer del 2011

Bola de greix, un dels primers contes moderns

"Es millor ser infeliç en l'amor que infeliç en el matrimoni, però alguns aconsegueixen ambdues coses."

Qui va dir això fou qui va escriure Bola de greix, Guy de Maupassant, un dels pares del conte modern. En aquesta obra, la seva primera publicada, les tropes franceses estan en retirada al davant dels alemanys. Una diligència de sis cavalls, el cotxer i deu passatgers: dos burgesos i les seves tibades esposes, un comte i la comtessa, dues monges, un demòcrata panxacontent i la prostituta amable Bola de greix, proven d'arribar a zona francesa. Noranta pàgines amb la inclusió d'un alegat contra la guerra, i que segons ens diu la contraportada sembla que fou l'obra que inspirà a John Ford per a la realització de La diligència.

Maupassant, Guy de. Bola de greix. Barcelona, 2010. Ed. L'Albí. Col. Espresso, núm. 2. Traducció d'en Lluís Calderer.

28 comentaris:

Evocacions ha dit...

Ja coneixeràs això de "L'amor és cec, el matrimoni obre els ulls"

Mercè ha dit...

He llegit molts contes de Maupassant a casa n'hi havien molts reculls(em ve al cap La casa Tellier i altres contes eròtics. No fa molt vaig comprar l'edició especial Contes essencials il·lustrada per Ana Juan. No era un llibre barat, però és magnífic.

Una abraçada.

Lale Mur ha dit...

Bon dia, Clidice. Quins records! Quan tenia només quinze anys vaig trobar un llibre de contes de Mopassant a la libreria del meu pare i vaig començar a llegir-lo, tot i que la mare em va veure llegint contes eròtics i em va prohibir a llegir-los. Em recordo que al final vaig conseguir de trobar-lo i llegir-lo. Gràcies per publicar aquest post, i ara tinc ganes de buscar aquest llibre a la biblioteca per tornar a llegir Moupassant. Una abraçada.

Allau ha dit...

Ai, Maupassant, un altre que tinc pendent! I amb el que m’agrada “La diligència” i el feble que tinc per les prostitutes de bon cor...

Garbí24 ha dit...

no el conec....haurem d'investigar i llegir...que ens farà més feliços en l'amor i el matrimoni. Bona setmana

Anònim ha dit...

Clídice, gràcies pel recoradori! Fa anys que la tinc a la lleixa i mai m'he posat a llegir aquest llibre.

Quan enllesteixi els que tinc entre mans, m'hi poso!

Olga Xirinacs ha dit...

Maupassant forma part de la meva prehistòria. Quan em posi a fer excavacions per trobar el meu neandertal ja l'exhumaré.
Salut en dia d'inversió tèrmica.

Pilar ha dit...

La cita té el seu què!

El porquet ha dit...

I la felicitat? A on ens queda?

Elfreelang ha dit...

Fa anys crec que em vaig llegir un recull de relats o contes del Guy de Maupassant...em sonen agredolços , els recordo així com desencantats...prefereixo ser feliç que infeliç...en tot cas molt agut

Alberich ha dit...

No sabía que 'La Diligència' de John Ford viungués de Maupassant. Mai te'n aniràs a dormir sense saber-ne una de nova, em deia l'avia.
Salut i gràcies.

Joan ha dit...

Pobreta, mira que dir-li bola de greix. No podrien haver trobat quelcom més maco, no ho sé, Cul d'olla, per exemple?

Jordi Guerola ha dit...

Amb els personatges que descrius sembla força interessant

Mr. Aris ha dit...

donen ganes de llegir-lo! (El del general Prim i Bismark no ho sabia!)

Francesc Puigcarbó ha dit...

"Es millor ser infeliç en l'amor que infeliç en el matrimoni, però alguns aconsegueixen ambdues coses."

sovint, molt sovint. . .

Anònim ha dit...

Sempre pot ser una bona ocasió per reenganxar-se al gènere del conte que, entre assajos arqueològics i novel·la històrica tinc un xic oblidat!

Anònim ha dit...

Vaig descobrir aquest paio ja fa uns anys amb "l'Horla". La veritat és que el tio estava tocat del bolet,però era un geni.
enginyosa la sentència

zdrowia

Rafel ha dit...

No el coneixia. El nom no fa la cosa, però la lectura promet.

maria ha dit...

Francesos i alemanys, imagine que en la guerra francoprussiana...eixa guerra la tinc recent (estudiada, dic). Una aproximació des de la literatura potser molt interessant!

moltes gràcies!

Unknown ha dit...

Bola de greix...nom poc eròtic, per a una prostituta...

María ha dit...

Ho vaig llegir fa temps, CLI

d'aquests que et liquides d'una asseguda, de fet és petitó i realment retrata a la perfecció la hipocresia de l'època i el refrescant que resulta pensar que encara quedaran per aquí BOLES DE GREIX però fines i *corajudas de caràcter i cap.

Infeliç, es pot ser de totes les maneres imaginables, la ciència i el difícil està en l'un altre, ser feliç amb en li amor, després l'un altre ja... a gust del consumidor :-)

Un petonet CLI

PD
No té importància, però si t'haguessis passat per l'anterior entrada, haguessis vist en llegir-la, que me la vas inspirar tu i indirectament parlava d'un comentari que et vaig deixar fa temps a la teva casa..si tens curiositat i temps, mira-la quan pugui...vaig haver de dir-t'ho llavors, sorry :-)

Clidice ha dit...

Evocacions hahahahaha molt divertit, sortosament per a alguns el matrimoni és un bon contracte :)

Mercè això si que són bones adquisicions, no cal dir que te l'envejo. Una abraçada :)

Lale Mur els millors llibres són aquells que guardem en el record de la infantesa i l'adolescència, jo també furgava en la biblioteca del pare ;) Una abraçada :)

Allau aquesta prostituta et guanya l'ànima i tot, de tan bona sembla ruc, però hi ha algun detall que et fa pensar en un munt d'històries possibles. Realment un conte molt bo i, sobretot, molt ben escrit i traduït :)

garbi24 doncs ja trigues a llegir Maupassant :) i no cal capficar-s'hi en això de la felicitat, que va per barris i estones :)

tirantlobloc els clàssics cal llegir-los sempre, són els llibres que han sobreviscut al temps :)

Olaga Xirinacs hi ha prehistòries imprescindibles :) Salut, avui he baixat a BCN i hi feia més fred que al meu poble, em temo que no m'agrada la inversió tèrmica.

Pilar si que el té si, ja se sap com funcionem el personal ^^

Clidice ha dit...

El porquet felicitat? por felissidat no me viene nada oiga ;) potser és que la felicitat va per altres viaranys no? tan aviat la pots tenir en l'amor, en el matrimoni o justament en tot el contrari :)

Elfreelang aquest és un conte amb molt de desencant, no hi ha cap personatge que ens faci creure en la condició humana, però no és descarnat, més aviat diria que s'ho pren com a inevitable.

Alberich ja ho veus, aprenem fins i tot dels westerns :)

Joan doncs li escau, i el seu greix és força més atractiu que les secallones que l'envolten :)

Estonetes posa una pila de gent que no tenen gairebé res en comú plegades, en una situació extrema i que hagin de passar força estona junts i ja tens llibre! :)

Aris és curtet i econòmic, no te n'estiguis :)

Puigcarbó tinc un amic, solter és clar, que em diu que la majoria de les parelles només segueixen juntes perquè tenen hipoteca, i que no té cap sentit que continuin plegats. Ves a saber si no té raó! ;)

Clidice ha dit...

glamboy69 a mi la novel·la història se m'indigesta, prefereixo un bon assaig (en el meu cas d'arqueologia del llenguatge, per exemple) o un bon conte :)

Gregori Samsa no sé si hi tocava gaire, però pel que escriu sembla que ho feia força, això de tocar-hi, i d'escriure força bé :)

Rafel tu prova, ja m'ho explicaràs :D

maria si, la franco-prussiana, una guerra que va convertir molts intel·lectuals de l'època al pacifisme.

Vida el greix no sempre ha estat motiu de blasme en la cultura humana, durant segles va ser la prova que algú tenia molt i feia poc, o sigui que era perfectament atractiu. No com ara, que només agraden les sardines esquàlides (es nota que no sóc gaire prima? ;P).

María ay perdona guapa, que estos días ando poco por aquí, voy tardísimo para todo, cosas del trabajo :( Tienes razón, Bola de grasa es una mujer corajuda, con mucho sentido de pertenecer a la humanidad, y la verdad es que la humanidad no la merece. Voy a tu casa, a ver si consigo ponerme al día con todo el mundo.

Júlia ha dit...

Aquesta narració és impressionant, crec recordar haver-la vist en cinema fa molts, molts anys i ja devia ser antiga.

Cada dia m'agrada més, també, Bel Ami, un llibre terrible i molt modern, cínic i realista. També l'havia vista per la tele, fa molts anys, quan ens feien fins i tot novel·les com aquesta.

Clidice ha dit...

Bel Ami, com tu bé dius Júlia és un llibre impressionant i Maupassant és un narrador excepcional, això si, no perdona ningú, i em sembla que fa bé :)

de la Virginia Fochs ha dit...

M'encanta aquesta entrada! I M'ENCANTA la nova foto que tens al capçal! Explica tantes coses... Una abraçada i ja veus, aquí traient el cap molt de tant en tant i aprofitant per revisitar-vos ;-) M'agrada veure que hi seguiu amb tota l'energia ;-)

Una abraçada de la Virginia.

Clidice ha dit...

de la Virginia Fochs hola guapa :) quant de temps! me n'alegro que t'agradi, una abraçada :D