divendres, 15 d’abril del 2011

Ràdio: Sant Jordi

Hi ha molta gent que surt de casa el dia de Sant Jordi sense tenir massa clar quin llibre comprarà. Molts es refien del que els ofereixen les cases editorials amb tota la màquinaria publicitària corresponent al darrera, o de títols d'autors ja consagrats. Qui negarà que ara mateix, al món, això de l'escriure és més un negoci editorial que un transvasament d'idees entre escriptor i lector. O sigui que la gent comprem cenyint-nos, moltes vegades, als mateixos criteris amb què comprem una colònia o una bossa de mà: la publicitat.

Ja és ben curiós que, en el moment que es vénen i es publiquen més llibres al món, tothom es queixa que es llegeix tan poc. La veritat és que sempre s'ha llegit ben poc. Som una generació alfabetitzada que té mala memòria, o a la que no l'interessa la història. Per això recitem consignes sense massa reflexió i de les queixes d'una indústria que s'ha sobredimensionat, en fem lema d'un problema cultural, com si hagués hagut un moment en la història on tothom fos intel·ligent i lletrat, on en les cafeteries, mentre sucàven el croisant a la llet, es mantiguessin encesos debats sobre Aristòtil, Plató i Pitarra.

En tot cas ahir, a la ràdio, vam parlar d'alguns llibres que potser podríeu tenir en compte de cara a Sant Jordi i que potser caldrà que n'encarregueu més d'un, que ja se sap com són les coses de la distribució del producte nostrat. Som tan educats, amables i generosos que sempre fem passar el de fora al davant, allò del "vostè primer, insisteixo". Siguem una mica maleducats i passem nosaltres al davant, temps hi haurà, i de sobres, de donar negoci als de fora.

El primer que us recomano és d'en Toni Cucarella que, sortosament per nosaltres, s'ha desdit d'això de no publicar mai més i ens fa arribar aquest Hòmens i falagueres, i altres relats. Un bon motiu per fer funcionar el tam-tam literari del país. De l'editorial 3i4.

Un altre que podeu tenir en compte és el llibre coral Matí i altres contes, 14è Premi de narrativa curte per Internet Tinet (Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2010), de Cossetània, un dels autors és el blogaire Josep Manel Vidal.
També hem parlat d'algú que tots els blogaires coneixem bé, en Salvador Macip i el seu El joc de déu, publicat a Bromera. En Salvador és una màquina, de ben segur que ha descobert com clonar-se per fer tanta feina i no ens ho vol dir.
També ens hem fet ressò del Premi Exhaurim-lo! 2011 que atorga El llibreter en el seu blog i que, aquest any, ha anat a parar al llibre Primavera, estiu, etcètera de Marta Rojals, editat a La Magrana. Els criteris per rebre aquest premi em semblen d'allò més curiosos i la seva proclamació no té pèrdua.
No hi podia faltar, també, un llibre de poesia. Ja ho sabeu que sempre he dit que no m'agrada, en un intent de fer entendre que "agradar" és el verb més usat i el menys indicat per entendre l'art. Agradar és opinió i no criteri, malgrat que moltes vegades l'hàgim d'utilitzar per mor de ser compresos. O sigui que, de la mà de les Papallones en la llum, podem mirar-nos aquest llibre de la Joana Navarro, Besllum, que encara no he tastat.

No hem pogut pas parlar de tants títols que em semblen bones opcions, algunes immillorables com Els neons de Sodoma d'en Xavier Aliaga, que ja en vam parlar, Un riu de crims, que també n'hem parlat, l'últim d'en Jesús M. Tibau I un cop de vent els despentina i, com no, La cendra dels anys, de la Júlia Costa. La poesia d'en Josep Porcar, o d'en Josep Lluís Abad, i el llibre de refranys sobre l'ull editat per automecenatge d'en Víctor Pàmies, Amb cara i ulls, el de l'Ana Bergua i la Carme Sala, L'àvia necessita petonets, i qualsevol que us vingui de gust de l'Olga Xirinacs. De ben segur que me'n deixo, més d'un i més de dos, però n'estic convençuda que ja hi teniu prou traça en això de rastrejar títols i autors que no ens els empapussin com si fóssim oques per a foie.

Aquesta setmana que ve faré vacances blogaires, que no pas de les altres, per això aquest serà l'apunt de portada fins l'altre dimecres. Que tingueu una bona setmana!

25 comentaris:

montse ha dit...

Gràcies, en prenc nota.

Evocacions ha dit...

Caram, quina feinada de ressenya! De moment estic a tope...

SU ha dit...

Bones vacances, de blogaire...

Em permeto afegir a la teva llista una petita perla: "Maic" de la també blogaire Tina Vallès.

Molts petons,

Bones lectures i millor poesia,

SU

El porquet ha dit...

Gràcies per les recomanacions, però ja en tinc tres que em fan l'ullet!

Bon cap de setmana!

Allau ha dit...

Posats un al costat de l’altre m’adono de la quantitat de blocaires que escriuen llibres. Hi haurà escriptors sense bloc?

Que decansis!

Mr. Aris ha dit...

carai, quina selecció més bona...
ara, no estic d'acord amb tu, abans es llegeix més, potser corin tellado i tebeos, però els nens llegiem més. Actualment, tothom prefereix posar-se davant la caixa tonta. Ahi queda eso.

Salvador Macip ha dit...

Com diu l'Allau, som una plaga, els escriptors amb blog...

Moltes gràcies per la recomanació! Feu-li cas, que la Clidice sap el que es diu ;-)

Alberich ha dit...

Bones recomanacions!...
I bones vacances!.
Salut.

Marta ha dit...

He passat per aquí i he vist les recomanacions. Gràcies Clídice i bones vacances.

Xavier Aliaga ha dit...

Ha, ha, Salvador, una plaga! Molt ben vist! La veritat és que sí. Potser som majoria, ja.

Angel Corrochano ha dit...

Uuuffff! qué difícil nos lo pones, mucho donde elegir. Gracias por los comentarios.
Que pases un buen fin de semana laaaaaargo.

Anònim ha dit...

Que es llegeix poc? Doncs jo des de que surto amb un filòleg no faig altre cosa!

Jo recomano "Inés y la alegria" d'Almudena Grandes on s'explica per 1r cop la desconeguda invasió de la Vall d'Aran el 1944

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Hi ha actualment editorials molt petites que estan fent una feina gran, gran, gran.

Tens sempre la sensació que surten cada dia més llibres dels que podràs llegir mai. Per tant, una preselecció sempre és d'agrair.

I més si qui la fa té tant bon ull! :-)

Eduard ha dit...

Sempre està bé que algú guardi un recó per recomanar literatura alternativa. Apunto algun dels noms. Tens preferència per algun d'ells?

Clidice ha dit...

montse cal cercar alternatives a la pressió mediàtica, que hi ha molta vida més enllà :)

Evocacions no cal que sigui per SJ, hi ha tant de temps! ;)

SU doncs si me l'ensopego farem fira, de ben segur! :) Gràcies per esmentar-lo. Una abraçada :)

El porquet fes que te'n facin algun d'aquests, hi ha molts dies :)

Allau bé, descansar no ho faré pas, que he de treballar més que mai en aquests dies, però com a mínim en aquest temps no quedaré tan malament amb vosaltres a l'hora de fer tard en tot. :)

Aris no sé pas que dir-te, podríem demanar-ho a algun sociòleg de guàrdia ;)

SM això ;) I no m'he descuidat l'Ullals, però és que no l'he llegit. Tot i que només que et segueixin la petja ja l'ensopegaran :)

Alberich gràcies, i de vacances res, només blogaires. La resta dels dies colgada, literalment, de paperots i feina :(

Marta gràcies a tu per passar, que tinguis una bona Setmana Santa.

Xavier Aliaga més que una plaga, penso que és una bona manera de no haver-vos de cenyir a la voluntat de les editorials a l'hora de mostrar-nos la vostra feina. :)

Ángel gracias guapo, al menos hasta el jueves a sufrir en el trabajo, luego hasta el martes a intentar olvidarlo para luego volver a ... ay dios ;)

glaboy69 ai nen, tu i els teus nòvios! ;P No el coneixia aquest llibre, veure si ens ensopeguem ell i jo :)

vpamies ja ho saps, sempre procuro no tenir pa a l'ull i fer l'ull viu a allò que em passa pel voltant ;)

Eduard Ariza si, en tinc, però no ho diré. Si m'has llegit una mica, ho sabràs fàcilment, però ;)

Francesc Puigcarbó ha dit...

bones recomanacions, i bones vacances, encara que només siguin blocaires

Gabriel ha dit...

Davant el tsunami habitual de recomenacions i novetats s'agraeix el llistat que has fet, que m'ha fet força gràcia perquè hi ha alguns blocaires que he anat seguint.
Com diu en V.Pàmies a casa nostre hi ha petites editorials que fan una bona feina però que lamentablement amb un dia on tot és converteix en un gran llistat de ventes, costa trobar propostes originals.
Tinc els meus dubtes, pel fet de ser setmana santa com anirà aquest any.
Des d'aquí:
bones recomenacions!
Bona setmana santa!
Feliç Sant Jordi!

GEMMA ha dit...

Carai, quin apunt!
El món del blogs és una porta majestuosa de talents.
Gràcies, Montserrat.

Thera ha dit...

Jo també et vull donar les gràcies, tindré en compte les teves recomanacions. Massa sovint és difícil sortir de tanta pressió mediàtica! Bon Sant Jordi bonica.

Clidice ha dit...

Puigcarbó gràcies! cal rebuscar una mica sota la pila de la publicitat :)

Gabriel anirà bé, potser baixarà a Barcelona i, de ben segur, pujarà al de fora, que no està gens malament tampoc :)

GEMMA hi ha molt talent sense publicitar, ja cal que utilitzem el tam-tam.

Thera moltes gràcies a tu per passar per aquí guapa! ;)

Olga Xirinacs ha dit...

Sigui quan sigui que trobis el comentari, gràcies per la recomanació tan afectuosa.
Jo crec que sí qe es llegeix força i, a més, amb rapidesa, cosa que fa que es puguin "consumir" més llibres.
Que tinguis bon amir, sigui quin sigui.

El porquet ha dit...

Feliç Diada!

María ha dit...

El meu volguda CLI,

abans de res felicitar-te pel vostre Sant Jordi.

La veritat és que espero que hagis gaudit sobretot de dies de descans, no només del blog, si no de cos i ment, que són les que valen:-) Al meu desgraciadament no m'han deixat, he tingut la Setmana Santa més penosa que recordo en anys, he estat de guàrdia i m'han tingut de caserna, en comissaria i tir perquè em toca. He estat tant amb la guàrdies civil, que ahir em deien que en res em fan li vaig portar verda:-)

M'agrada la vostra tradició de regalar llibres i roses, és bonic.

Només un "però" CLI, per què creïs que millor criteri, que agradar? al meu m'agrada el que em fa sentir, si als altres no, doncs bé. De vegades és millor no entendre i intuir, que fiar-te en exclusiva de crítics i especialistes. No sé, serà que m'agrada l'aventura:-)


Un petó muuy gran cel.

GAIA ha dit...

Encara que ja hagi passat Sant Jordi sempre està bé les recomanacions de llibres. Gràcies.

Clidice ha dit...

Olga Xirinacs recomanar la lectura de la teva obra no és mai sobrer, gràcies! :)

El porquet gràcies! :)

María vaya dias que has llevado, lo siento por ti, aunque viendo tu optimismo inveterado, no dudo que lo vesas mejor a toro pasado. :)

GAIA sortosament no ens cal Sant Jordi per accedir als llibres oi? :) Merci per passar! :)