divendres, 11 de novembre del 2011

El dia 11 de l'11 de ... 1911

Imatges de l'obra Burn, baby, burn, propietat del LACMA
Ja fa dies que veiem els anuncis de loteries de l’ONCE, per avui dia 11.11.11 i vaig pensar que avui fa cent anys d’un altre 11 de l’11, en aquest cas del 1911. Aquell dia devia néixer força gent al món, tampoc hi era per comptar-ho, però entre ells hi havia en Roberto Sebastian Antonio Matta Echaurren, més conegut com a Matta.

Hi vaig pensar, en ell i en la data, rel de l’exposició que se’n fa a Madrid, a la Col·lecció Permanent del Museo Thyssen-Bornemisza. L’exposició, amb el títol “Matta. Grandes expectativas. Del ciclo: "El proscrito deslumbrante", 1966.” Consta de cinc grans obres presentades a París el 1966:
  “El artista chileno presentó esta serie con su sistema de “cubo abierto”, una especie de políptico de la era contemporánea con que creaba una caja destinada a envolver al espectador. Dos de ellos se mostraban horizontalmente suspendidos en el techo, cerrando el espacio creado por los otros tres. Con este espectacular montaje, Matta conseguía sumergir al espectador en su universo pictórico, un universo hermético y alucinatorio, cargado de referencias literarias, espirituales y artísticas. [...] Cuarenta y cinco años más tarde y con motivo del centenario del nacimiento del artista, que se conmemora en 2011, el ciclo se volverá a presentar en su esplendor original.” 

No tinc massa tirada al surrealisme, però aquest autor em fascina, pels seus orígens com arquitecte, per la seva col·laboració amb la revista Minotaure, i per la proximitat de la seva obra amb els grafits. Va morir el 2002, o sigui que no pot celebrar el seu centenari. Fem-ho nosaltres, doncs, amb la seva obra, i felicitem els que puguin assistir a l'exposició del Thyssen madrileny.

Algunes obres més aquí

Ah! i avui fa 111 anys que va dissoldre's el Futbol Club Escocès de Barcelona. Res és per sempre!

17 comentaris:

Angel Corrochano ha dit...

Nunca pensamos en que estas fechas (11.11.11) a parte del folclorismo y supersticiones varias, tienen sentido en sí mismas, fundamentalmente debido a la importancia de hechos acaecidos o personas relevantes nacidas. Una excelente entrada Clidicé
Un abrazo y buen fin de semana

Eduard ha dit...

No coneixia en Matta. Moltíssimes gràcies per mostrar-me'l ja que m'ha encantat. Dius que és al Thyssen? Ostres doncs se'm debia passar.

Carme Rosanas ha dit...

Jo tampoc el coneixia. Una data com aquesta, ara fa 100 anys, a donar els seus fruits. Esperem que el dia d'avui també en doni de bons.

montse ha dit...

No coneixia en Matta. M'ha agradat conèixer la història del futbol club Escocès de Barcelona.

Sergi ha dit...

Sé que no era la cosa més destacada del post, però m'ha sorprès això de l'equip de futbol que desconeixia totalment! Ni idea que havia existit, no va durar gaire. I ja es podia dir 'escocès', tots els jugadors ho eren! I sense llei Bosman ni res...

Eduard ha dit...

Doncs celebrem el centenari... i tant de bo arribi a Barcelona una exposició amb tan bona pinta!
Montse: creem un nou Club de Futbol Escocès a Barcelona?

Anònim ha dit...

i d'aquí 100 anys farà 100 anys que la Clidice va publicar un post sobre Matta

rits ha dit...

No coneixia l'autor, així doncs, la data ha estat fantàstica per conéixe'l!

Anònim ha dit...

Amic de le Corbussier, crec recordar...
Felicitem-lo!

T'ha tocat algun milionet, d'aquests de la once, l'onze de l'onze de l'onze? (a mi em temo que no m'ha tocat res) :(

Bon dissabte boirós!

montse

Miquel Saumell ha dit...

Amb tota franquesa, Clidice, ni que me’n regalessin un, no penjaria cap d’aquests "Matta" a casa meva. De totes maneres, m’agrada haver-lo descobert.
Bon cap de setmana!

Elfreelang ha dit...

No estic gaire cas de la pintura si més no aquest no el coneixia...bona data per jugar amb els uns i els altres..i bon cap de setmana!

Elfreelang ha dit...

òndia el de dalt era el comentari número 11! m'ha fet gràcia!

Galderich ha dit...

En Matta... és curiós que és un artista ambivalent... no sé si m'agrada o no. A mi aquesta angulació que tenen les seves formes em creen mal rotllo però a vegades té coses encertades.

En fi, m'ha fet gràcia que fes 100 anys que hagués nascut en una data com aquesta.

De moment nosaltres esperarem pacientment el 21-11-12, un cap i cua que també està força bé!

Clidice ha dit...

Cada dia és el centenari d'algú o altre, i el que aquí és un cap-i-cua suposadament màgic, en altres contrades no té res a veure. Per això no tinc tirada a les celebracions. Malgrat tot, com què no vivim aïllats, i tothom en parlava, em va semblar un bon motiu per parlar d'algú com Matta. Ens agradarà, o no. De ben segur que trobaríem alguna cosa que ens agradés i d'altres que ens fessin ben poc goig, però no deixa de ser un tipus interessant. I, pels que viviu, o pugueu anar a Madrid, no deixa de ser una exposició a la que cal anar-hi. Espero que hagiu tingut un bon cap de setmana!

Clidice ha dit...

I em pregunto, el Futbol Club Escocès, jugava amb pantaló o amb faldilla? ^^

Puigmalet ha dit...

Amb pantaló negre i amb roba interior, no fos cas que s'escocessin.
(avui m'he passat amb el whisky)

Clidice ha dit...

huis huis huis :P