dilluns, 13 de febrer del 2012

Festa Major d'hivern

Nau de l'església parroquial d'Esparreguera amb santa Eulàlia presidint-la, d'aquí
Al meu poble, la Festa Major d'hivern és el 12 de febrer, per la patrona, santa Eulàlia, la màrtir cristiana sarrianenca (si veieu el enllaç a la Viqui veureu, també, com funciona això de la creació de sants i màrtirs). Per això totes les nenes batejades aquí són, som, Laies o Laietes, a més del nom que els vulguin posar els pares. Aquest any s'esqueia en diumenge, ahir, i com què no es tracta d'anar perdent oportunitats de fer-nos creure lliures i feliços, vull dir festes, ho han passat avui.

O sigui que, avui, tenim tancat per Festa Major! Felicitats a les Eulàlies, Laies i Laietes!

21 comentaris:

El porquet ha dit...

Doncs bona Festa Major!!!! I els barcelonins tampoc s'obliden de la seva primera i estimadíssima patrona Eulàlia!

Puigmalet ha dit...

I no ens oblidéssim pas de les Laiones!

Miquel Saumell ha dit...

Aquí sempre s’aprenen coses. No sabia que una santa del meu barri fos la patrona del teu poble. El món és un "pañuel". Que us provi la festa!

en Girbén ha dit...

I quin contrast entre la història gore de l'Eulàlia (com no imaginar la bota rodolant per la seva Baixada) i el naïf mural de la portalada d'Esparreguera (tant Vaticà II)!
Bona Festa!

kika ha dit...

bona festa major... i quina església més maca que teniu. sembla una catedral!

Francesc Puigcarbó ha dit...

bona festa major d'hivern, encara que sigui sota zero, i cadena perpètua pel qui va inveNtar-se el diminutiu de LAIETA

Angel Corrochano ha dit...

Que disfrutes del día de asueto, una gozada siempre.
Un abrazo

lolita lagarto ha dit...

felicitats Laieta Montse!!:)

Allau ha dit...

També és la festa major del nostre poble, però la vam viure com un diumenge de diari.

Marta ha dit...

És curiós el paral·lelisme que hi ha entre Santa Eulàlia de Barcelona i Santa Eulàlia de Mèrida. Van néixer amb dos anys de diferència i les van martiritzar els romans amb un any de diferència també de maneres semblants. Quan vaig visitar Mèrida i ens explicàven la llegenda, vaig quedar una mica parada. Vegeu sino la Viquipèdia el que explica de les dues.
Bona Festa Major!

Garbí24 ha dit...

sempre m'han agradat les esglésies, la llàstima és que no suporto el que s'hi fa dins....que hi farem.
Bona festa

Olga Xirinacs ha dit...

Com més altes són les voltes d'un temple, més espai hi ha per a les pregàries deturades. Perquè es queden a les pedres, no us penséssiu que les traspassen. Per a això últim cal pregar a l'aire lliure i que no estigui núvol.
Bona festa.

Gemma Sara ha dit...

Bona festa major! M'has fet pensar en gegants, en la gegantona Laia de Barcelona i en els vostres, que he xafardejat per internet, el Guillem i l'Emma i el gegantó Espinguet. I felicitats, Clidi la ben parlada!!

Anònim ha dit...

Doncs jo tota la vida pensant que Laia és un nom cristià que ve d'Eulalia... i resulta que és d'origen ibèric i no té res a veure!

rits ha dit...

Molt bona festa major! Laia, un nom preciós!

Joan ha dit...

Caram, benvingudes siguin les festes del braçet d'Eulàlies, Laies, Laietes, Laiones o Laiasses.

Clidice ha dit...

El porquet merci, i sempre he pensat que en sortien perdent amb el canvi, els barcelonins, vull dir ;P

Puigmalet les Laiones? o les "laioneses", nyam! ves que no sigui que tens una Laiona a casa. Com ens agraden els diminutius! :)

Miquel Saumell ja ho pots ben dir, un pañuel i molt petit! Sembla que és sarrianenca, però també inexistent, i no vull fer paral·lelismes, eh! :)

Girbén és un catxu mural eh! però si, naïf i Vaticà II, on deuen parar aquells temps! (jo havia fet d'escolana i tot)

kika és una església preciosa, una joia del XVII, de les poques coses bones que hi ha a Catalunya d'aquell període. I la va fer el poble, per això té més mèrit.

Francesc Puigcarbó no home no, que Laieta és bonic, fa nena polida, endreçada, tornant del cosidor, amb la bosseta a quadres i les trenes amb llacets vermells :)

lolita lagarto gràcies! el millor de tenir més d'un nom, i més de dos (4 en el meu cas) és que és una disbauxa, i pots triar! Em recorda temps pretèrits on el nom no semblava gravat a foc en l'ADN i que també depenia del teu estadi en l'existència, com el Perceval del de Troyes :)

Allau si és que en sou de senzills al teu poble! Admirable la vostra modèstia :P

Clidice ha dit...

Marta i també se sap que el primer text que es coneix escrit en francès és la Seqüència de Santa Eulàlia, de l'any 880/881. Si és que no és pas una santa mindundi la Laieta, no :)

garbi24 bé, malgrat que jo ja fa una pila d'anys que em vaig "passar" a l'ateïsme (36, per a ser més exactes), reconec que sóc una fanàtica dels edificis religiosos i no me'n puc estar de veure algunes de les cerimònies, diguem a títol antropològic :)

Olga Xirinacs per això tenim una fantàstica ermita, que fou la primera església del poble, Santa Maria del Puig, del segle XII, enmig de la natura. No sé pas si van enlloc les pregàries, però com què m'agrada escoltar les històries que ens expliquen les pedres, siguin el que siguin les trobo adorables. Sempre parlen de gent.

Gemma Sara ui, en Guillem i l'Emma, són molt joves, recordo haver-los vist néixer, en record dels primers senyors d'aquestes terres que consten per escrit Guillem, al 985, fa testament a favor de la seu de Vic, perquè les tropes d'Al-Mansur, al retirar-se de Barcelona, havien segrestat la seva esposa, Emma. En el document ens diu que si mai l'Emma torna, les terres han de tornar al seu poder. Em temo, però, que l'Emma no va tornar mai.

glamboy69 imagino que té a veure amb el poble dels laietans, no? tanta història entremesclada! :)

rits gràcies! i sí, és un bon nom per tenir-lo :)

Joan tens raó, el cas és que hi hagi festaaaaaaaaaaa! :D

Clidice ha dit...

Anda Ángel me gustaria saber que criterio ha tenido en cuenta Blogger para llevar tu comentario a los "no deseados" :( lo siento, y muchas gracias! :)

Galderich ha dit...

Ep,quin edifici més curiós amb aquesta barreja de gòtic i renaixentistobarroc!

Bona festa!

Clidice ha dit...

Hola Galderich, es va iniciar el 1587 i beneir el 1612. A més, el campanar, diuen que si és el segon més alt de Catalunya, em penso, 63,55 metres comptant-hi el penell (sempre es fa trampa), després del de Valls. És un edifici prou parençós i a la plaça hi ha una font d'en Frederic Marès. Vaja, de les quatre coses que podem presumir al poble :)