divendres, 13 d’abril del 2012

Web de la setmana: Llegir un quadre

Una de les coses que no agrairem mai prou a Internet, és la possibilitat d'aprendre en línia, de poder accedir a coneixements que, abans, només podíem tenir mitjançant la recerca feta en biblioteques amb un assortiment espectacular, o per medi de la universitat. Sí, és un tòpic això de la democratització de la cultura, però és que, al costat de quatre nicieses, la Xarxa ens ofereix tones de coneixements als quals, fa ben pocs anys, no hi teníem gaire accés.

Galeries du Palais-Royal de Louis Léopold BOILLY

Llegir un quadre, el significat de les figures, el sentit en què l'hem de començar a mirar, la seva història, es pot fer perfectament, avui, gràcies a les diferents animacions que n'han fet entitats, museus i estudiosos. AQUÍ, podeu "llegir" el quadre de Boilly, amb so i subtítols si us abelleix. Això si, en francès. Disculpeu la gosadia, però us en faig una traducció aproximada aquí a sota.
"L'ancestre dels passatges coberts
Aquesta pintura a l'oli, imitant el gravat, és la recuperació d'un quadre, probablement en color, que Boilly exposà al Salon de 1804 i que hauria estat destruït rel de l'incendi de la prefectura de Paris el 1871.
La imatge, que pren el ritme de les arcades, es llegeix d'esquerra a dreta. El tema l'introdueixen els festejadors que composen el petit grup de l'home del darrera de la reixa i la dona girada d'esquena i dels quals els dos gossos, un de negre i un de blanc, en són l'eco.
La composició, en fris, s'articula al voltant de tres grups de figures, alternant un personatge femení, amb el vestit clar i ple de llum, i un personatge masculí, amb el vestit fosc i dins de l'ombra.
Els braços nus i totes les sinuositats de les senyoretes són d'altres senyals d'invitacions a l'esbarjo, mentre que els intercanvis de mirades de gairell i el rètol "Avis aux sexes" permeten comprendre l'activitat d'aquestes dames.
Dins el primer grup, el negoci sembla conclòs i l'home pren la dona per la cintura.
Acompanyada d'una criatura, la dona del segon grup està venent els seus encants als dos homes del seu davant. La presència de l'infant ens podria dur a error i creure-la una simple escena de la vida quotidiana, però el gest i la mirada de la noia no mostren cap ambigüitat.
Al tercer grup es reprèn una iconografia llicenciosa molt valorada al segle XVIII: una noia acaricia la marmota aclofada dins el cistell que duu un minyó, amb l'aprovació de la seva dida qui, dins l'ombra, fa d'alcavota.
La crítica de l'època reprotxà a Boilly de no haver pres posició contra el fenomen de la prostitució. Efectivament, tracta l'escena amb realisme, sota la forma d'una simple descripció d'allò quotidià."

Per si passeu per París, el trobareu al museu del Carnavalet. Malgrat que no ens sembli gaire espectacular, de ben segur que, després del vídeo, no us passarà desapercebut.

Bon cap de setmana!

12 comentaris:

Garbí24 ha dit...

a hores d'ara a internet hi és quasi bé tot, potser li manca la predicció del cuponazo de la once
Bon cap de setmana

Angel Corrochano ha dit...

Joer que bueno Clidice. Un ejemplo de lo grande que puede ser la Red.
Un fuerte abrazo y feliz fin de semana

Alba ha dit...

Internet és moooolt gran!!! ;) Hi pots trobar de tot! I per gent inculta com jo, aquestes coses ens van de "maravilla"!!!

Galderich ha dit...

No perquè sigui un tòpic hem de parar de repetir una i altra vegada que internet ens aporta i aportarà un coenixement extraordinari. El problema a hores d'ara és si sabrem gestionar-lo però està clar que és un tema d'entendre els mecanismes que necessitem per arribar a la informació que sol·licitem.

Yáiza ha dit...

He vist el vídeo. Està molt ben explicat, i s'entén molt bé (malgrat el francès). No sé si tindré temps d'anar a veure aquest museu, 7 mesos a París i amb prou feines he passat un cop pel Louvre...

SU ha dit...

"Llegir un quadre", "Llegir un quadre", "Llegir un quadre", "Llegir un quadre"... Com m'agrada!

I llegir-te, estimada, és aprendre... i un plaer!

Gràcies!

SU

GAIA ha dit...

Quan s'aprèn amb internet! Gràcies per compartir el significat del quadre de Boilly!
Una abraçada

Rafel ha dit...

El Carnavalet un museu que passa amb discreció i que val la pena visitar, i més ara que ens podem "documentar" on line.
Merci beaucop, Clidice.

sargantana ha dit...

interesantisim noia
moltes gracies
ja ho tinc a favoritos..te tema
;-)

viu i llegeix ha dit...

un sopar veinal m'ha permés coneixer nous blogs i gent interessant. Apart de les ganes de llegir i de parlar de llibres,, compartim els interesssos declarats al blogger. També el fet diferencial de ser blogaires sense ser mestres ;-)
Una abraçada

Aitor ha dit...

Gràcies! Com canvia un quadre si te l'ensenyen a llegir així!!!

Clidice ha dit...

Gràcies a tots i a totes per passar per aquí, espero que, com m'ha passat a mi, hàgiu tingut un cap de setmana interessant i profitós. Que tingueu una excel·lent setmana! :)