divendres, 8 de maig del 2009

Claustrofòbia

Sempre que entrem a l’habitació d’un hotel la meva parella em fa la pregunta ritual:


- Quina banda del llit?


Faig una ullada a l’habitació i decideixo que avui dormo a la banda dreta del llit. En l’anterior ocasió havia estat la banda esquerra. No tenim una banda fixa, tot depèn de l’habitació i de com gestionaré la meva claustrofòbia en aquell espai.


Entro en un ascensor d’un centre comercial i, de sobte, es para. Em situo al costat de la porta i cerco un espai per on noti corrent d’aire. Tanco els ulls i l’espai creix amb la foscor, controlo la respiració i els batecs del cor. Algú trucarà, mai pujo en un ascensor sola, no puc fer tantes coses alhora.


Miro per Internet a la wikipèdia, com no, l’entrada “claustrofòbia”. A la Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure en català m’assabento que el meu “problema” ve derivat d’un desenvolupament anòmal de la sexualitat. El que no em dóna són més dades, més detalls al respecte i, com va dir aquell, fins ara no n’he tingut queixa.


Definitivament aquesta entrada de la Viquipèdia no m’agrada o sigui que insisteixo, ara amb la Wiquipedia en castellà. Segons aquesta, la claustrofòbia es desenvolupa per una mala experiència en un espai petit o tancat o per haver-ho vist en altres.


Ho tinc claríssim, ja cal que els de la Viquipèdia catalana es posin les piles, perquè si tracten així a la clientela aviat hauran de tancar la paradeta.

12 comentaris:

Salvador Macip ha dit...

L'explicació sexual sempre és més divertida(sembla que la Viquipèdia està controlada per freudians...).

La claustrofòbia, com l'agorafòbia o l'acrofòbia són reaccions normals humanes de supervivència envers entorns hostils, el que passa és que en alguns casos són descontrolades.

Clidice ha dit...

Home Salvador, a mi no m'importaria que fos per això si després especifiquessin, potser seria una anomalia d'aquelles que en pots presumir en una recepció, mentre et cruspeixes un ferreroroché al costat de l'ambaixador. Però dir-t'ho així, a la brava tse tse ;P

Sandra D.Roig ha dit...

Jo també en sóc, i sí podrien especificar millor y no deixar una explicació a mitges.
Montse la teva entrada a la Viqui, sería segur millor.

Unknown ha dit...

Sort en tenim del Salvador que ens dóna l'explicació científica del terme més plausible, i entenedora ;)

Francesc Puigcarbó ha dit...

tots o gairebé tots tenim claustrofobia, l'ésser humà necessita espais on bellugar-se.
Per tant en estar en un lloc reduit es normal se senti una certa incomoditat o estat d'angoixa, en uns més que en altres. Si fessim cas a Freud debem tenir clautrofobia d'estar en l'ùter matern, i no ho sé, però segur que diu aixó o quelco9m similar. (no he llegit la Wikipedia)
Per cert revisa el text surten coses molt rares, a veure si seràn pigues.

òscar ha dit...

el recurs del sexe alhora de donar explicacions és tot un clàssic, moltes vegades del humor.

quan torni la meva dona (psicòloga del corrent psicoanalític) li pregunto. ella sols ser una mica més generosa en les explicacions.

Clidice ha dit...

papallona déumenreguard de posar-hi una entrada a la Viqui, segur que algun follet entremaliat em temptaria. Sortosament sempre hi hauria algun vigilant del pensament que ho corregiria, suposo.

Sí Eulàlia. Oi que és xulo tenir un científic de capçalera? tot un "luju" :P

Encara no s'han calibrat els danys col·laterals del pas del bo d'en Lucien per la terra Francesc. Si més no ho va deixar tot sembrat de més que dubtoses afirmacions científiques i de seguidors més assimilables a aprenents de Frankenstein que a una altra cosa. (Gràcies per fer-m'ho notar, sembla que només es veia amb l'Explorer i com que no l'acostumo a fer servir ...)

òscar, no li diguis el que he dit abans a en Francesc a la teva dona :P no fos freudiana i ara jo quedés malament. Millor que quedi aquí, entre nosaltres :DDDDDD (es nota que vaig caure uns dies en les grapes d'un freudià ultracatòlic? bé, si més no puc afirmar que la meva talla de camisa de força em va una mica estreta de cisa, XDDDDDDDDDDD)

mina. ha dit...

La Viqui està controlada per freudians i catòlics. Ahir, a la portada, hi havia una gran frase: "Sabíeu que... hi ha qui veu en la revetlla de sant Joan reminiscències d'una celebració pagana?"
Chapeau, tu. La meva teoria: els que estan editant la Viqui com a posseïts són els monjos i monges d'arreu del país, benedictins i cistercencs, que són els que tenen temps i financem tots. I així d'equànime brilla la Viqui.

Pots editar la viqui com a anònim. Jo ho faig, i també com a usuari registrat, però no dono tant l'abast com els monjos.

Clidice ha dit...

Òndia Mina, acabo de llegir l'entrada i flipo. Com a mínim podrien redactar amb un mínim de format "professional". "Hi ha qui ..." toma mètode científiiiiic! si ej keeee

aue maria purisima :P

Ferran Porta ha dit...

Doncs res, haurem de demanar en Conrad Son que ens faci una xerrada sobre com superar la claustrofòbia; si ell no ens aconsegueix ajudar, ningú no ho farà!

Clidice ha dit...

Doncs mira, què vols que et digui Ferran, si hi hagués més conradsonmania i menys d'altres coses aconseguiríem, potser, recuperar el bon humor i retornar als orígens. ;P

marta ha dit...

què petit que és el món! jo també tinc claustrofòbia des de fa poc temps i també vaig quedar-me paradíssima de la variabilitat de la informació de les wikipèdies justament buscant-ne informació. M'ha agradat aquest apunt i els comentaris. Salut