dimarts, 29 de desembre del 2009

Llegir o rellegir ...



És curiós com, amb els anys, trec més plaer de la relectura que de la lectura. Ja fa molt temps que vaig assumir que no podria llegir tots els llibres del món, per la qual cosa vaig decidir ser una mica més selectiva.
D’altra banda em trobava en un atzucac: com podia passar-me de llegir Mcbeth una i una altra vegada a canvi de llegir qualsevol novetat que, probablement, em decebés?

Vaig decidir, doncs, que els llibres els puc classificar de les següents maneres:

- Els que s'han de rellegir tantes vegades com sigui possible (n'hi ha que he rellegit fins a quaranta vegades o més, i espero no parar de fer-ho fins el dia de la meva mort).

- Els que, cada cinc o sis anys cal tornar a llegir (aquí hi compto els de l'Agatha Christie, que aleshores ja m'he oblidat de qui és l'assassí).

- Els que cal rellegir només en alguns passatges (hi ha llibres molt bons però que no són bons sencers, no cal flagel·lar-se amb els passatges més absurds o inútils).

- Els que no cal esforçar-s'hi a fer-ne una segona lectura. Són llibres que "estan bé" ... i prou.

- I els que cal posar al costat de la llar de foc ... per quan l'encenguis.

I per les pel·lícules? el mateix, exceptuant l'últim punt. Quan crema, el plàstic, fa pudor.



30 comentaris:

Striper ha dit...

Un dels llibres que mes he rellegit es pequeño mundo de Herman hesse.Bon dia.

Júlia ha dit...

Ah, no és pas tan fàcil, amb els anys canvien les nostres valoracions i interessos...

Sergi ha dit...

Això vol dir que en algun moment et vas plantar, i des de llavors només rellegeixes, perquè quina feinada! Pensa que t'estàs perdent un munt d'històries interessants, que els llibres que rellegeixes poden estar molt bé, però no tenen per què ser els millors.

Jo també en rellegeixo algun de tant en tant, perquè fa bo, però alguns em deceben la segona vegada, i prefereixo no canviar el bon record que m'han deixat el primer cop, com en el cas de 'El ocho', que el segon cop em va deixar molt fred.

També sé que no podré llegir tots els llibres del món, però no m'interessa gens. Aspiro a llegir tots els llibres que tingui ganes de llegir, i de moment ho vaig complint. Encara que la llista de pendents va creixent.

Montse ha dit...

Amén, reina mora!!!! estic al cent per cent amb tu!

Garbí24 ha dit...

Jo acostumo a rellegir unes pagines al atzar dels llibres ja llegits, quant he agafat el fil i els recordo els deixo. Hem va bé entre un llibre i l'altre.
Per cert l'ultim que he llegit i està prou bé: La dona de verd, de l'autor islandès Arnaldur Indridalson, un llibre senzill, però m'ha fet el pes.

Minnie ha dit...

M'agrada la teva classificació;p

També dedueixo que deus tenir la casa plena de llibres,no?Jo fa poc que m'he canviat de pis i tinc pendent d'anar trobant racons pels llibres que encara tinc encapsats.

Ferran Porta ha dit...

"Els que cal rellegir només en alguns passatges" -això em passa amb el Susanna Tamaro "On et porti el cor". El llibre no és res de l'altra món, però alguns fragments els tinc fotocopiats i me'ls vaig rellegint, d'interessants i reflexius com em semblen.

En general, però, sóc del parer de la Júlia. Justament pel que ella comenta, li passa al XeXu el que li passa amb "El ocho": hi ha èpoques per tot, i segons l'època el cos ens demana una cosa o una altra.

PS: Vaja comentari-autopsicoanàlisi que m'ha sortit!

romanidemata ha dit...

sovint els rellegits, els regalo.
i darrerament llegeixo poc ,
el que llegeixo són thrillers, acció i romanticisme, del meu preferit en John Grisham.

Una abraçada amb estima,
Joan

Casiopea ha dit...

Hola Clidice,
Jo tinc un llibre de relectura obligatòria des que sé llegir: El Petit Príncep. El vaig rellegint en francès, català i castellà. Es pot dir que me'l sé de memòria, però m'agrada tant ...
Com tu, crec que hi ha llibres que s'han de llegir diverses vegades al llarg de la vida.
També, com tu, m'he adonat que ja no tinc temps de llegir tots els llibres del món i que començo a fer una selecció.

Lluís Bosch ha dit...

Una bona classificació, segurament vàlida per a tothom. De tota manera, vigila amb el foc, que fan molt de fum i del darrer apartat n'hi ha molts.
I deu ser cosa de l'edat, però ja he arribat en aquest punt de resignació...

Allau ha dit...

M'estic quedant sense espai als prestatges. Amb això que dius de la llar de foc potser faré prou espai per anar tirant els propers 30 anys...

Francesc Puigcarbó ha dit...

Ja fa temps que ho faig això de rellegir i amb el cinema simplement he abandonat la causa. Estic amb tu que hi ha llibres que se n'ha de rellegir una part i altres tots sencers, depen de cadascú.

kika ha dit...

comparteixo la teva classificació de llibres que també em serveix per películes.
de fet, els llibres que no cal rellegir, els que 'estan bé i prou' jo els regalo. és una manera de que no facin nosa per casa. i amb les pelis d'aquest tipus faig el mateix.

Thera ha dit...

Totalment d'acord amb el que dius. A més coincideixo amb Casiopea, jo cada any segur que rellegeixo El Petit Príncep, el meu company de viatge! Salut!

rits ha dit...

m'agrada la teva classificació.
De tant en tant rellegeixo algun llibre que em va fascinar, però no ho tinc tan estructurat.
Ni amb les pelis, i aquestes si que n'hi ha que les miro i remiro sense cansar-me!

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Vet aquí que un dia em vaig adonar que havia deixat de llegir -normalment per "llegir" se sol entendre acabar-se un llibre i un llibre rera l'altre- de manera que no "llegeixo".
Ja fa temps que, per què un llibre nou tingui lloc a la lleixa, cal que un altre li deixi el seu.

kweilan ha dit...

Jo cada vegada rellegeixo menys perquè em sento atreta pel que va sortint i també per clàssics que encara no he llegit. De tant en tant, però, m'agafen com une ganes irressistibles de tornar a llegir un llibre en concret o unes pàgines només i en gaudeixo molt també. Una abraçada i bon any 2010!

SU ha dit...

Ei, Clidice, la teva classificació m'ha agradat però hi trobo a faltar més llibres significatius de cada apartat.

Per les meves parts, confesso que rellegeixo molt poc... Com la kweilan m'atrauen més les novetats i els clàssics que tinc pendent de llegir i que mai no llegiré!

Per altra banda, vols dir que el que et va agradar fa deu anys, per exemple, encara t'agrada? De la mateixa manera? Per les mateixes raons? No sé, estaria bé parlar-ne amb una copa de vi i amb una llar de foc al costat, uhmmmm!

Petó i un 2010 collonut!

SU

El veí de dalt ha dit...

Rellegir un llibre 40 vegades? Buf! Crec que en un parell d'ocasions he rellegit llibres. És cert que molts són prescindibles; però si em passo el temps rellegint els bons; no en tindré per descobrir-ne d'altres!

matilde urbach ha dit...

Clidi, si no et sap greu, t'agafo els quadres, que estem fem reformes a casa -res, poca cosa, obres menors- i tinc una paret on quedarien d'allò més!
A mi el que em passa és que cada cop compro menys llibres. Utilitzo la biblioteca com a eina de selecció. M'estalvio molts euros (i molt espai). Acabo anant a la llibreria a buscar allò que realment vull tenir a casa.

Sílvia Tarragó Castrillón ha dit...

Tota la raó, Clídice. Abans, quan era llibretera no podia rellegir ni llegir el que no fosin novetats i això em sabia molt greu. Ara he començat a llegir llibres que no són novetats i espero poder arribar a les relectures. Bon any!!!

Casiopea ha dit...

Disculpa Clidice, però és que no t'havia dit res dels quadres. M'entusiasmen els dos primers. En el tercer, com és que el pintor ha hagut d'escriure "Mujer leyendo" a la contratapa del llibre?

Carme Rosanas ha dit...

Dona! 40 vegades no, però jo també sóc relectora, normalment només rellegeixo un cop i prou, ho era més abans... o potser va a temporades.

Són excepcions els llibres que he rellegit més de 2 o 3 vegades

en Girbén ha dit...

No imagino la possibilitat de treure-li suc a la poesia sinó és a força de relectures, i molt millor si són de viva veu.
Aquest seria tot un altre tema: durant quanta estona som capaços de llegir en veu alta? i les lectures públiques, els pares llegint contes als nens, la lectura llampec d'un notari,...

Galderich ha dit...

Bona classificació. El gran problema és el temps lliure per a dedicar-nos a la lectura.

L'opció llar de foc és la que actualment contemplo més. Necessito espai com l'Allau...

Clidice ha dit...

Striper no el conec, però segurament rellegir-lo t'ha anat bé :)

Júlia tens raó, però mai radicalment, al menys en el meu cas :)

XeXu les històries estan totes escrites i no m'estranya que et decebés "El ocho" no és un bon llibre. I no cal estressar-s'hi :)

Gràcies Arare podem compartir xemeneia, copitxuel·la i anem fent "desaparèixer" algunes barbaritats editades ;P

garbi24 jo vaig directament a aquelles pàgines que em convenen a cada moment, per exemple he passat més vegades per l'infern de la Commedia que no pas pel cel, però és que és força més divertit ;P

Si que en tinc uns quants Minnie, l'última mudança va ser una veritable tortura :)

Ferran el cos ens "demana" coses, però hi ha obres que són per sempre i que cal tenir-les sempre a mà :) verdad ché, que te pasó? te volviste arhentino? hihihi

Una abraçada Joan, jo no sóc capaç de regalar llibres i no tenir-ne un altre d'igual, em moriria de la pena :(

Casiopea tu i jo tenim procedències idèntiques i no podem evitar-ho oi? a més Le petit prince és imprescindible :)

Lluís ai que et veig xof amb l'edat :P no hi pateixis això passa ... amb els anys (huas! kina mala milk! :P). Si, l'últim grup és el més nombrós, però amb diferència a més :( què hi farem! és la indústria! ;)

Allau si necessites "material" per estalviar-te calefacció, en tinc uns quants per aquí ;)

Francesc P., és que hi ha llibres que són tan meravellosos que no pots prescindir-ne! com algunes, poques, pel·lícules.

Hola kika veus? això no ho havia pensat, potser que comenci a fer paquetets :)

Thera em dibuixes un xai? no me'n cansaré mai :)

rits sóc capaç de veure algunes pel·lícules i després tornar-les a posar, reconec que quan m'agrada una obra me'n torno una autèntica viciosa :)

Xiruquero la veritat és que costa molt i molt trobar llibres "nous" que siguin "llegibles", em sembla que ens entenem :)

kweilan els "clàssics" ho són per la seva inqüestionable qualitat. Ara la literatura és una indústria, trobar un llibre capaç de passar a clàssic és tota una odissea (i no pas la clàssica). :) Bon 2010!

SU si, hi ha llibres que fa deu, vint, trenta i fins i tot més anys que rellegeixo. Alguns Pulgarcito encara més i tot! :D Bon 2010!

El veí de dalt si "perds" el temps rellegint els bons potser no cal perdre'l amb d'altres que no cal descobrir. Que no n'hi ha tants de bons al món :)

matilde tots teus! hi quedaran molt bé amb els Manolos no trobes? les biblioteques són un gran què a l'hora de no haver de gastar diners en llibres que després potser has de posar al costat de la xemeneia :P

Silvia quan feia de llibretera (si, jo també, al menys durant cinc anys) vaig llegir totes les novetats i els best-sellers i la pseudo-pornografia que queia a les meves mans (en horari laboral, és clar). Quan arribava a casa m'abocava afamada als clàssics! :)

Casiopea deu ser per si no es veia hihihihi

Carme els llibres són com els nassos (o els paners) cadascú els seus. Jo necessito aquests llibres, formen part de mi, m'acompanyen i m'ajuden a formar-me i a llegir la realitat. Sense ells jo no seria. :)

Girbén ui! i en la poesia més encara i, a sobre, si ets tan toixa com jo! que per molt que ho intenti no me n'acabo de sortir d'entendre segons quins poetes! I m'encanta "mastegar" les lectures, intentar trobar la veu de l'escriptor. Coses dels que ens tornem micos pels micros :)

Galderich ja veig que acabarem fent un foc de camp! :)

miquel ha dit...

M'agrada rellegir i m'agrada llegir. De vegades el que em preocupa és no rellegir el que no he llegit i sé que si ho conegues m'agradaria haver llegit.
En això del rellegir passa una cosa curiosa: llibres més o menys mitificats anys enrere no m'interessen gaire actualment i llibres que havia passat ràpidament ara tenen totes les gràcies. Sigui com sigui llegir o rellegir sempre és una aventura que cal viure.
El problema amb el cine és que moltes pelis que voldria veure o reveure no hi ha manerade trobar-les.

T'havia desitjat ja bones feses i un 2010 ple d'èxits morals i materials? Doncs això.

Clidice ha dit...

Gràcies pere, llegir? rellegir? sempre ens movem en aquest dubte i ens deixem guiar pels apetits moltes vegades o pel sentiment de culpa d'altres :)

Bon 2010! :)

Met ha dit...

Coincideixo amb tu en què mai podrem llegir tots els llibres, per tant, cal ser selectiu.
A vegades un llibre se't cau de les mans mentre eet preguntes com és possible que hagin publicat això...

De moment les relectures les cenyeixo a curts passatges que tinc gravats i necessito veure'ls amb totes les seves paraules...

De moment sóc més de llegir... sinó, més endavant no tindré res per a rellegir

Bon any nou!

Clidice ha dit...

Met ets prou jove encara per llegir "i prou", ja et vagarà :) tot i que ja comences "a mostrar símptomes" hahahahaha :) petons i bon any 10! ;P