divendres, 11 de desembre del 2009

Pont 2


Fotografia feta pel Felip

Llegir, llegir, llegir ... només se sent la llenya cremant al foc, juraria que escolto també l'electricitat quan passa pel fil, algun "clic" dels radiadors i poca cosa més. És fàcil imaginar paral·lelismes entre la societat salzburgesa i la nostra, vistes les visceralitats d'algunes persones del nostre país, ratllant el nacionalsocialisme, o el catolicisme potser ...

"... i un tocar música per despistar i un fer teatre per despistar, els estius en aquesta ciutat s'abusa de l'anomenat art elevat només per als vils propòsits comercials dels seus habitants, el Festival [Salzburg] s'organitza per tapar el llot d'aquesta ciutat durant uns mesos. [...] Així, doncs, en segles i en unes quantes dècades, l'ésser d'aquesta ciutat ha esdevingut un ésser insuportable, i fins i tot malaltís, un ésser típicament catòlico-nacionalsocialista, en el qual només hi ha catolicisme i nacionalsocialisme. L'internat em va mostrar aquest ésser catòlico-nacionalsocialista dia rere dia amb la insistència d'allò que és veritat, vam créixer intel·lectualment escanyats entre el catolicisme i el nacionalsocialisme i vam ser finalment esclafats entre Hitler i Jesucrist com unes calcomanies per tornar el poble estúpid. Això vol dir que cal estar molt alerta i no deixar-se enredar mai ni per res, perquè l'art de fer creure al món alguna cosa, es tracti del que es tracti, aquí es domina com en cap altre lloc, i aquí cauen cada any en el parany milers i desenes de milers, si no són centenars de milers. L'anomenada ingenuïtat del petit burgés és en realitat un sofisma tosc i imprudent que moltes vegades conduexi directament a la torbació del món i a la destrucció del món, com ja hauríem de saber. Aquesta gent en tant que població no han après res per experiència, tot el contrari. De la nit al dia, rellevant el catolicisme, aquí el nacionalsocialisme podria manifestar-se altra vegada com a força dominant, aquesta ciutat en té totes les condicions, i certament avui aquí ens les hem de veure amb un equilibri contínuament alterat entre catolicisme i nacionalsocialisme, l'aterrament sobtat de la influència nacionalsocialista aquí és possible en qualsevol moment. [...] ... només hi havia catòlics fent de professors que ens donaven les lliçons, i en aquesta mena d'escoles s'hi ensenya més catolicisme que qualsevol altra cosa, cada assignatura era catòlica, així com a l'època nazi cada assignatura era nacionalsocialista, com si tot el que es digne de saber fos només allò que és nacionalsocialista o catòlic, i si al principi (a l'escola primària) vaig estar sotmès a les mentides nàzis sobre la Història i totalment dominat per aquestes mentides sobre la Història, ara ho estava (a l'institut) per les catòliques." (Bernhard, pàgines 80, 81)

14 comentaris:

Striper ha dit...

Poder i ealtes esferes catolicas o religioses sempre van de la ma, per sort la religio va nes allo de tot aixo i esta nomes en el cor de molts homes i dones.

MARTELL DE REUS ha dit...

Al senyor Miró i Ardèvol no li agradarà el teu post d'avui.

en Girbén ha dit...

Aquí una escena oportuna, també del pont:
Intentem entrar a la Catedral de Tortosa per la porta del claustre que vigilen dos paios cepats. Deixen passar a les beates amb mantellina però, amb un fort accent rus, a naltros ens diuen que: "Pog aquí no, la otra puegta".
Rondem tot l'edifici. La gran porta renaixentista està inutilitzada per les obres. Finalment veiem un petit rètol -Catedral> al costat d'una porta. Entrem i ens espera un altre portal de fusta massissa. Llavors entra una velleta que polsa el porter automàtic-
-Què vol?
-Anar a missa.
-Li obro. Ja s'espavilarà vostè a l'hora de sortir. !!!
Juro que va anar així, com en el temps dels màrtirs i de les catacumbes.

Galderich ha dit...

Clídice,
Tu no vas de pont per relaxar-te? Què llegeixes?
En fi, quan dic que Europa no és de fiar i que països com Suïssa i Alemanya em fan por i no m'agraden la gent sempre em pregunta el per què si tot és tant bonic i net... en fi, ara els enviarè a aquest apunt!
Miro i Ardèvol for president!

LEBLANSKY ha dit...

Llegir és vital, però llegir davant una llar de foc encesa és un plaer dels que el gran Epicur segur que considerava imprescindibles.
Més: interessant el text que has seleccionat, i digne de reflexió.
I més: de nou, cal felicitar al Felip :)

Angel Corrochano ha dit...

Algún día abriremos los ojos para empaparnos de la cruda realidad?, seremos capaces alguna vez de reaccionar y actuar?
Tremendos dilemas, qué difíciles las respuestas!
Un abrazo

Francesc Puigcarbó ha dit...

JO SI FOS DE TU PER, DE PONT M'EMPORTARIA ALTRES COSES PER LLEGIR. A Aguirre o la còlera de Dios d'Herzog hi ha una escena en la que un frare li dona la biblia a un indi i li diu que escolti la paraula de Déu. L'indi es posa la biblia a l'orella i el capella treu l'espasa i el mata per blasfem.
Un soldat li diu més tard, però escolti'm, del costat de qui està l'esglessia. I el frare li respón. sempre delñ més popderos, fill, sempre del més poderos, per aixó ha durat tant de temps.

Lluís Bosch ha dit...

Doncs mira, nosaltres aquí encara castigats suportant la gaita catòlica sense parar. No cal ni anar a una escola cristiana: poses la TV i et surt un capellanot opinant sobre el genoma humà.

Clidice ha dit...

Striper, el sentiment religiós de les persones és el que aprofiten les esglésies per dominar-les, les esglésies i les ideologies :( Bon cap de setmana :)

MARTELL dubto molt que el senyor Miró i Ardèvol llegeixi aquest post, però pel que fa a mi no em mereix cap mena de consideració, més enllà de la que es mereix qualsevol ésser humà només pel fet de ser-ho. Ara, quan volen legislar sobre la meva vida i sobre el meu cos, diguem que deixen d'agradar-me, diga'm tiquis miquis.

Hola Girbén, com a visitant dels edificis religiosos (diga'm atea), d'ençà que cobren per l'entrada estic "deixant el vici", si més no fins que deixin de cobrar de l'Estat. Quan arribi aquest dia meravellós, tornaré a visitar-los i pagant si cal.

Galderich encara rebràs si vas fent aquestes proclames verinoses! :) i si, em relaxo perquè us perdo de vista i llegir, ni que sigui això, em permet reflexionar (una miqueta no gaire, que no tinc gaires "lusses" :D)

Felicitacions transmeses LEBLANSKY, cal dir que "no cabe en si de gosso" :D i si, llegir al davant d'un foquet encès és de les millors coses que es poden fer a la vida :)

Ángel difícil lo veo, considerando que adoramos el Nespresso y ni se nos ocurre hacernos nuestra propia mezcla, moler bien el café, en el punto justo, ni demasiado fino, ni demasiado grueso, controlar el punto de ebullición del agua, aspirar el aroma mientras va saliendo ... Queremos pensar en pastillas, así nos va yendo :( un abrazo para ti también :)

Si Francesc P., ja ho deien La Trinca: "els feien creure en Déu, mal que sigui a cop de creu". Tot s'hi val per controlar el personal, no et sembla?

Lluís vivim en un país molt trampós, on tot és una posta en escena. Estic convençuda que si ens preocupem en mirar al darrera de la façana passarà com en els poblats de les pel·lícules del far west que no hi ha res al darrera. En el nostre cas potser serà pitjor, si gratem una mica en la democràcia ens trobarem encara el feixisme més recalcitrant. Però és clar, si preferim no veure-hi ...

Anònim ha dit...

"vam ser finalment esclafats entre Hitler i Jesucrist com unes calcomanies per tornar el poble estúpid."

M'encanta la frase i la comparació entre ambdos personatges no podia ser més acertada!

assumpta ha dit...

Bona tria amb aquest texte d'avui. En aquest país encara hi ha massa "parets gruixudes".
Ara, jo de tu m'enduria cosetes més lleugeres per a llegir el pont, encara que al caliu de la llar de foc, tot passa bé.

La fotografia, molt maca, felicita a en Felip.

Montse ha dit...

reina, un altre dia emporta't un tebeo ;)

genial, ets genial!!!!

Clidice ha dit...

glamboy69, potser no t'ho creuràs, però quan la vaig llegir vaig pensar que t'encantaria ;)

Gràcies -assumpta-, les lectures més lleugeres les deixo per moments en què no tinc temps. Les feixugues s'han de llegir amb molta calma :)

Clidice ha dit...

Gràcies Arare i tu molt amable :) ei! que els tebeos també m'agraden :)