divendres, 27 de novembre del 2009

Céessaí



M'agrada el blog del Centpeus, perquè t'apropa a la ciència d'una forma interessant i gens feixuga. Aquest dia parlava del Luminol, que sembla ser que és el producte que fan servir els de la policia científica per a descobrir les taques de sang rentades en una escena del crim.

Sembla mentida, però, com ens influencia, ens agradi o no, el televisor. Una sèrie com C.S.I. ha fet que alguns estudiants universitaris de ciències entressin a Mossos, per esdevenir Grissom. El més curiós és, també, com s'instal·la en el nostre imaginari la creença de què allò que veiem existeix i es pot fer sense massa mal de caps.

No puc evitar riure quan penso en el que em van dir una vegada. Jo aleshores treballava de detectiu de despatx per a una advocada. Treballar de detectiu de despatx no té gaire glamour, ni gavardines, ni barrets de feltre, ni alcohol a dojo, només et passes la vida entre expedients i telèfon. Cada dia arribaven una vintena d'expedients de sinistres d'automòbils i la meva feina era omplir les llacunes que hi havia.

En un dels casos, a un home l'havia envestit el cotxe un autobús de la companyia municipal de transports. L'home no havia agafat cap dada del vehicle i aquest s'havia donat a la fuga. Era difícil determinar el culpable doncs, pel que vaig haver de trucar al client. Finalment, després de donar-hi voltes i més voltes, em va fer un suggeriment convençut de la seva validesa:

- Mujer! esto es muy fácil! vengan a tomar muestras de la pintura que dejó el autobús  en mi coche y luego los comparan con los autobuses en el depósito!

No us podeu imaginar què difícil va ser convèncer a aquell bon home que, si bé a mi també m'agraden els insectes, no duia barba com el Grissom i això no era Las Vegas. I és que ens ho acabem creient tot!

I no us explico el cas del cotxe que va topar amb un vaixell a Madrid i el 4x4 que va ser "atacat" per una vaca a la que va caler identificar, perquè no acabaríem mai!

14 comentaris:

Striper ha dit...

De vegades a la tele ho posan tan facil que també ho volem que ho sigui a la vida real, bon dia.

Sergi ha dit...

És que de Grissom només n'hi ha un, ni Horatios ni res d'això. I l'únic que hi ha és imaginari, no es poden saber tantes coses. Però com la clava el tio!

Olga Xirinacs ha dit...

Quan fa poc se'm va 'morir' el disc dur, també li vaig dir a l'encarregat de la botiga: "al CSI bé que recuperen els textos encara que l'ordinador es cremi..." Em va mirar de mala manera.

I és que tinc molta fe en la tècnica i també en CSI. Efectivament, un xicot de Reus que no era del CSI em va recuperar el disc. Mereixeria ser de l'equip de Grissom.

Aquí no tenim mitjans tècnics per a res, per això la Justícia (?) actua de forma tan lamentable i dolorosa, com podem veure cada dia. Sense parlar de la incompetència.

Salut i euros per compensar.

Galderich ha dit...

Ha, ha... a mi un autobús del TMB se'm va emportar la porta. Malgrat que parés un moment per veure si havíem pres mal i tenir-lo detectat amb matrícula el paio ho va negar tot. Un escàndol! I naturalment, a cobrar a la carretera que deien a casa!

gatot ha dit...

no sé si la paraula "imaginari" és la correcta i vol dir el que tots imaginem... jo diria que escau més parlar del "credulari col·lectiu", perquè actes de fe -de creure- en fem un munt cada dia...!

Estic llegint algun assaig de Joan Fuster, on parla d'aquestes coses des de la visió dels anys 60 del segle passat... (parla dels imaginaris, no del CSI, clar! que en grimson encara era menut!)

petons cràduls, Clídice!

Salvador Macip ha dit...

Doncs jo si hagués de fer de detectiu em posaria la gavardina i l'ampolla de bourbon sobre la taula, només per fer ambient. El tio que va ser capaç de tenir un accident amb un vaixell a Madrid mereix el premi especial al perdedor de l'any.

Xavier Aliaga ha dit...

Quina gran anècdota! Gràcies Clidice, m'ha generat la primera (i espere que no siga l'última) riallada del dia.

Jo acabe de descobrir el bloc que en parles i em sembla molt interessant que algú se'n dedique a això.

en Girbén ha dit...

Sempre m'ha semblat un rotund encert l'oposició entre la virolada falsedat de Las Vegas -el zenit de la impostura-, i la sobrietat monocromàtica en la que ha decidit viure el Grissom.
Tot fa cap a evidenciar que la veritat -el seu ofici- sempre és grisa i no tutticolori.

Cris (V/N) ha dit...

Clídice, jajajaaa, jo sí voldria que em fessis 5 cèntims de com va xocar un cotxe amb un vaixell "a la capi" :) Bona entrada, i bon cap de setmana, petons!

Francesc Puigcarbó ha dit...

estic amb en Salvador, sense gabardina, despatxb tronat, secretaria (en el teu cas secretari sexy i tonta) i 'ampolla de Bourbon no ets un detectiu a l'ùs, ah! amb les llums vermelles de neó als vidres del despatx, i al carrer moll de la pluja un gat negre que passa i de fons la sirena de la policia.

Garbí24 ha dit...

inspectora clidice, crec que hauria d'explicar el cas del 4x4.....
hi han unes llacunes que convindria aclarir.....

LEBLANSKY ha dit...

Clídice, això de posar-nos la mel als llavis i després emportar-te-la, no es fa! Volem tots els detalls sobre els casos del "vaixell de Madrid" i de la "vaca justiciera", va, plis!
Ah, i ja posats, una foto ad hoc, haw, haw!

Anònim ha dit...

jo aplico técniques del CSi per estudiar moerts, tot i q prehistòrics, clar!

Clidice ha dit...

Striper ja tens raó ja, bon cap de setmana :)

XeXu és que el Grissom és el millor :P

Hola Olga Xirinacs, sembla que tens raó, pel que em diuen els medis que té la policia científica d'aquí no són precisament els del CSI

Galderich quina mè. El mal és que molts sinistres acaben malament perquè els tramitadors de les asseguradores i els "detectius de despatx" després no ho fan bé, els importa un rave vaja :(

No sé gatot si el Grissom sabia res d'en Fuster :) petons alegres!

SM és que a mi, el bourbon, no em passa :( i si, era algú força malastruc :)

Hola Xavier! me n'alegre! el blog del Centpeus és molt bo :)

Em fa gràcia Girbén que ho remarquis, sempre m'ha semblat una incongruència aquell home en aquell espai :)

Cris shhhht, secret professional :P petons i bon cap de setmana!

Francesc P. tens raó! necessitava un secretari sexi i ruc! ja deia jo que em fallava alguna cosa! caxis!

garbi24 "El cas de la vaca assassina" ;P algun dia l'escriuré :)

LEBLANSKY, algun dia Leb, algun dia, però "afotus" no, que no en tinc :P

glamboy69 no saps pas com t'envejo, de debò, fas una de les coses que sempre m'hagués agradat fer :)