dilluns, 29 de març del 2010

Se m'acut que ...

... la ideologia ha de servir per fer funcionar el sistema, no per col·lapsar-lo.

18 comentaris:

Sergi ha dit...

Estem de sort, perquè d'ideologia en queda molt poca, almenys a les classes dirigents.

Alberich ha dit...

La dialèctica que proposes: Ideologia versus Sistema és del tot improbable. El Sistema és un engranatge que fagocita ideologies, entre d’altres coses. La Ideologia casa més amb la utopia i el desig del canvi. El Sistema és tot el contrari: és l’administració, la gestió dels recursos, el conservadorisme pragmàtic...
Salut.

Olga Xirinacs ha dit...

La reflexió és molt bona, Clídice, però pensa que quan la farina (és un exemple de cuina, tan vàlid com qualsevol altre) fa gromolls, merda de pasta.
I la política, en comptes de fluir i arribar a resultats profitosos, s'agromolla entre ella per culpa de les petites ambicions (gromolls), i el resultat és desastrós. No per a ells, que persisteixen, sinó perquè cal llençar la pasta a l'aigüera i el poble es queda sense menjar.

Garbí24 ha dit...

una frase que no es compleix, davant nostre tenim la prova amb tots els casos de corrupció que segurament son un 10% dels que s'han fet

Miquel Saumell ha dit...

Mirant-me els logos que reprodueixes tinc la lleugera impressió que un és una mica més clar que l’altre. Ho has fet expressament o t’ha sortit per casualitat? Indica això alguna preferència per part teva?

Galderich ha dit...

La lògica de la ilògica!

Lluís Bosch ha dit...

... el que veiem és que normalment l'estat es posa al servei de la ideologia, que vol dir al servei dels seus amos. Ja veus que aquí baix la política econòmica la dicta la Caixa i el BBV, precisament els dos que en en la seva publicitat fan servir la mateixa fórmula: "Parlem?"

kika ha dit...

molt bona la metàfora de l'Olga!

Anònim ha dit...

Tant el comunisme com el lliure mercat sense control són nocius per al correcte funcionament de la vida social, política, econòmica i cultural d'un país. Per això es va idear la socialdemocràcia, per a solventar els problemes d'aquests extrems.

Thera ha dit...

Ideologia? Sovint penso que ja no n'hi ha d'això... Ara el que hi ha hagut ha estat una beneració pel diner, més, més,...

Francesc Puigcarbó ha dit...

iDEOLOGIA? que es això

Òscar Roig i Carrera ha dit...

"La ideologia és definida per Marx com aquella distorsió de la realitat que pretén reflectir el que no és; justament, allò que fan els burgesos i les religions. Per Marx, la ideologia dominant en una societat, o superestructura, és producte del mode de producció dominant, o infraestructura econòmica. Es tracta d’una relació dialèctica on la praxi determina la teoria, però la teoria conseqüentment es veu reflectida en la praxi."

Això diu l'apartat "la idelogia, en l'entrada "Marx" de la Viquipèdia.

Clidice ha dit...

Davant de tot les meves disculpes, vaig una mica de bòlit aquests dies :)

XeXu saps que penso, que sí que en tenen, alguns fins i tot havien "cregut", però el poder és un corró que s'ho endú tot. O t'adaptes o has de marxar.

Alberich no se si n'estic tan segura d'això, quan algú arriba al poder, malgrat tot, sempre aplica un determinat tipus d'ideologia, no és el mateix un liberal que un socialista, per molt que el sistema forci la jugada. Mira l'Obama, per exemple, amb tots els peròs que li vulguis posar :) Salut i eurus ^^

Olga sempre paga el poble, no crec que hagi estat de cap altra manera mai. El més curiós és que, moltes vegades, aquest poble víctima d'abús, és el principal valedor de l'abusador. No sé pas com es pot solucionar aquest problema.

garbi24 un detall però, abans (i quan dic abans parlo de la dictadura i dels anys posteriors) no ens assabentàvem mai dels casos de corrupció. Tots quedaven impunes. Ara, com a mínim, els veiem i fins i tot alguns arriben als tribunals. Alguna cosa bona deu ser no?

Miquel Saumell no, no ho he fet expressament, i si tingués alguna preferència segurament seria pel del fons vermell, malgrat les meves reticències a tot allò que proposaren senyors barbuts que ja estan morts. En això no aniríem mai de bracet m'imagino :)

Clidice ha dit...

Galderich i quanta lògica que té la ilògica oi? ^^

Lluís Bosch podríem pensar en allò que vivim enganyats però contents, però em sembla que cada dia vivim menys enganyats, no trobes?

kika és que l'Olga en sap molt :)

Albert B. i R. ni teves ni meves? no ho sé, em comença a avorrir aquesta manca d'idees de la nostra societat, enrocada en: o una cosa o l'altra. Potser allò diferent, nou, està arribant i no ho sabem :)

Thera si, el diner és el nostre déu, esperem doncs la vinguda d'un nou déu, o d'algun messies que ens il·lumini? o comencem a treballar per un futur diferent? :)

Francesc P. hahahaha passa cap el racó de pensar! :)

Òscar Roig quan t'he començat a llegir he estat a punt de telefonar-te i fotre't una esbroncada de ca l'ample :P però després he pensat que eres tu :)

Òscar Roig i Carrera ha dit...

Doncs no sé perquè m'hauries d'esbroncar... En tot cas esbronca la viquipèdia, no? Tu has posat el símbol comunista i jo he citat el que pensava Marx de les ideologies que s'utilitzen per justificar el sistema. On està el problema?

Clidice ha dit...

Bé, ets ben lliure de posar-hi el que vulguis. El que no m'ha quedat clar és la intencionalitat de posar-ho. Ho creus realment? n'ets crític?

Òscar Roig i Carrera ha dit...

Et contesto més tard, no m'escaquejo no, però ara me n'haig d'anar (a llegir el Capital i torno). És broma, et contesto després...

Òscar Roig i Carrera ha dit...

He contestat abans però es veu que no s’ha guardat. Preguntes si estic d’acord amb el que diu Marx... Doncs sí, em sembla que l’estructura social està en estreta relació amb la ideologia dominant en cada societat i viceversa. Em sembla que Marx és un pensador fonamental i de qui s’ha d’aprendre encara molt (al final hauré de llegir el Capital, seriosament) el que s’ha fet malament després amb les seves idees no les desqualifica. Això tampoc vol dir necessàriament que tingués raó en tot o que totes les seves idees es puguin aplicar. Últimament he llegit coses sobre Marx per internet (i vaig recordar aquestes frases i em va semblar adequades pel teu post), però segur que no el conec prou a fons com per opinar amb ple coneixement de causa. En general no sóc partidari personalment d’abraçar cap ideologia com un tot tancat, si que n’hi ha que m’agraden o amb les que simpatitzo més que altres però han d’entrar en necesària dialectica amb cada societat. Sempre sóc partidari de les bones idees en política que de vegades no tenen ideologia.