diumenge, 27 de setembre del 2009

Paraulotes de moda: incidència

No puc evitar posar-me tendra quan llegeixo paraules tan fantàstiques a la premsa. Incidència. No ho trobeu fadador? Llegeixo “El Govern admet incidències en el 16% d’informes encarregats el 2007“ (font). I és tan bonica la paraula! Incidències, incidèeeeencies, in-ci-dèn-cies, an-ta-via-na …

Però no ens quedem aquí, anem a veure que ens diuen els diccionaris, que ja sabeu que són una font d’inspiració poètica remarcable.

Incidència Veterinària: nombre de nous casos d’una malaltia que apareixen en una població de risc durant un període de temps. Potser si que caldrà enviar veterinaris a la Plaça de Sant Jaume, ves a saber!

Incidència de Transports: anomalia que es produeix durant el funcionament del tren i que provoca una alteració del servei. Lligar tren i incidències? Quina gosadia! Això no passarà mai!

Incidència en l'Economia. Empresa: Qualsevol circumstància que impedeix que un teleoperador estableixi diàleg amb un interlocutor o que interromp el diàleg.
Potser si que, al final, la culpa és de la teleoperadora sud-americana que pretén que canviïs els punts per un mòbil nou. Veus? Encara no se m’havia acudit provocar una “incidència” en aquestes trucades. Com què m’avala el Termcat ara ho faré sense remordiments.

Incidència en Ciències de la salut: nombre de casos nous d’una malaltia determinada que apareixen en un grup o una població durant un període de temps concret.
Ah! Vaja! No és una pandèmia! És una incidència! Caram! Quantes coses s’aprenen!

De tota manera estic ben atribolada: no he pogut trobar enlloc la relació entre incidència i informes encarregats per la Generalitat. Serà que són una llegenda urbana? Que ja se sap, aquests periodistes s’inventen cada cosa!



 A la fotografia: un mesurador d'incidències. Quines? i jo que sé!


16 comentaris:

Francesc Mompó ha dit...

Sí, i la fonètica també té allò seu. Has provat a buscar-la en un diccionari de les rimes? Potser aparega Independència. Què seria, incidència o pandèmia?
Una abraçada
Salut i Terra

Francesc Puigcarbó ha dit...

ai el meravellós món dels eufemismes..Ja ho deia Maria JESÚS I SU ACORDEON..Incidencies por aqui, incidencias por alla...cua, cua, cua.
Fixa't que gairebé mai passe de 12 mil euros atès no s'en d'ajudicar, bé s'adjudiquen a dit. És una manera de pagar favors, de embutxacar-se algún caleró extra, o a vegades - es cert - de pagar 1.500 euros a un senyor perquè decidis on s'havia de posar un amb ientador en una exposició. Cràpules

Montse ha dit...

I a més, rima amb Connivència!
que guai...

Ferran Cerdans Serra ha dit...

jajaja senyora incidèntica vostè està pletòrica!

Miquel Saumell ha dit...

Vindria a ser una expressió equivalent als "fets puntuals". Passa el que sigui i el polític de torn tot ho pretén justificar amb l’excusa que només es tracta d’“incidències” o "fets puntuals".

USD ha dit...

ui, la foto sembla una cara, no?

Ferran Porta ha dit...

Les "incidències" a l'administració pública són el pa de cada dia, i no les detecta cap auditoria. Això de (només) el 16% d'informes amb "incidències" deu ser broma :-(

assumpta ha dit...

A la meva feina, quaan es parla amb els clients, ningú pot dir mai, mai, mai la paraula problema.

La meva tasca és, entre d'altes moltes coses, recordar-los-hi que
sempre han de dir que hi ha una incidència...

Aquest és el problema.

Petons de diumenge!

Clidice ha dit...

Hola FRANCESC MOMPÓ el mal és que independència hauria de ser una paraula neta, alegre i assoleiada, en canvi incidència ... què vols que et digui que no sàpigues? :)

FRANCESC PUIGCARBÓ vols que et passi el llistat d'incidències de menys de 12.000 leuros del meu ajuntament? (per cert socialista i iniciativero de tota la vida?). No comment :(

Seeee ARARE, és que estic fent un poemari: "l'oasi català i la mare que el va xinar"

Hola FERRAN CERDANS, senquiu, però no sóc pas jo, ens ho posen "a huevo", no trobes?

MIQUEL m'apunto la de fets puntuals, tinc una sèrie de fitxes amb totes aquestes parauletes tan interessants que fan servir els nostres inestimables llicenciats en periodisme d'avui.

Òndia USD, no m'hi havia fixat! tens raó, passa-li a en Tibau doncs ;)

FERRAN és molt trist veure com ens roben a la cara i, a sobre, et miren pel damunt de l'espatlla. Al final només serà una lliçó d'anatomia :(

Ui ASSUMPTA! abas en dèiem "qüestions de difícil resolució", ara veig que s'ha reduït força. Si és que no hi ha res millor que les paraules comodí, deixen qualsevol maldecap penjat d'una nebulosa :( Petons dominicals :)

Lluís Bosch ha dit...

Molt bona! Algun dia haurem de recollir tots els posts que (entre tots) anem escrivint per a "denunciar" aquest ús tan escandalós del llenguatge de la premsa.

Striper ha dit...

Incidencies en els diners publics que alguns fan srvuir per reformar lcasa seva i de mentres pagar-se un viatge.

gatot ha dit...

catxis, Clídice...

quan he vist el reader he llegit: "indecència"... i he pensat, quina una n'haurà fet aquesta ara...
:)

però pel cas... poc n'hi falta, oi?

petonets incidents!

kweilan ha dit...

Bon apunt...i és que en tenim un munt d'aquestes paraules que amaguen la realitat de les coses.

Clidice ha dit...

Gràcies LLUÍS, estaria bé si :)

Malauradament si STRIPER, el mal és que quan ho veiem tampoc diem res, per allò de "no embolicar-nos"

GATOT, indecència, incidència ... hi ha tan poca diferència ;P

KWEILAN, la premsa i els polítics han arribat a un nivell d'eufemisme per a desdibuixar la realitat que ja comença a ratllar el delicte.

Garbí24 ha dit...

El que més em preocupa es la incidència que tindrà envers la meva butxaca, ja força estiragonyada per tota la petoleia de mengrugos, amb més cara que esquena.

Clidice ha dit...

GARBI24 la incidència en la teva butxaca ja fa uns quants anyets que li té, en la teva, en la meva, en la d'aquest, en la d'aquell. Els sistemes corruptes com el nostre utilitzen les incidències com a greixant de l'economia :(