dijous, 1 d’octubre del 2009

Políticament incorrecte?

Aquest post me l'he estat rumiant força, perquè en el nostre món està molt mal vist dir coses com les que diu el vídeo. Però a mi no m'agrada que em diguin qui són els bons i qui són els dolents, perquè d'això n'hi ha a totes bandes. Només és un apunt per la reflexió, no una excusa per a l'odi, el menyspreu o la xenofòbia.

En Cesc em fa arribar aquest vídeo de Wafa Sultan, psiquiatra nascuda a Siria i que viu als EEUU. Com què aquí aquestes coses no es poden dir, perquè són políticament incorrectes, val més que les diguin les dones d'allà. Què no és tota la veritat? però és que n'hi ha cap de veritat dins la fe? dins les creences? dins la religió? Potser la lapidarien, però ara no la tenen a l'abast ... una altra cosa seria parlar de política i de decisions geoestratègiques. Coses com la dona que es negava a acatar les lleis del país perquè no se la permetia declarar amb burka, fan rumiar.

29 comentaris:

Júlia ha dit...

La tebior i la por amb què es tracten aquests temes aquí, en base a les suposades qüestions culturals o el respecte a les mentalitats em sembla escandalós. També molts països europeus van molt amb compte amb els seus tractes amb llocs com Aràbia Saudita, perquè, és clar, hi ha interessos econòmics importants. He vist feministes radicals, en el camp de l'educació, justificant coses injustificables sobre aquest tema, perquè 'ara toca i fa progre'. Ja està bé que ho digui algú afectat directament per la 'cultura', per cert, ningú no ho sap, què és la 'cultura'.

toni prat ha dit...

M'agradaria seber què en penses sobre el fet que no es pugui declarar amb burka...

Striper ha dit...

Chapeau!!!! Pêr aquesta dona les coses son com son i no hi ha correcte ni incorrecte , i en tot cas com diu sSerrat " Nunca es triste lñas verdad es
ño que pasa es que no tiene remedio" dons la realitat es la que es.

Sergi ha dit...

Aquesta dona els té molt ben posats, i té una obertura de mires digna d'admiració per ser una dona d'un poble que es dedica a oprimir-les i a coartar-les de tota llibertat. Només cal veure l'únic que és capaç de dir el paio de la barba, o estàs amb mi, o estàs contra mi. No entenc què els impedeix veure com funciona el món avui en dia.

Llàstima que aquesta dona no durarà massa. Esperem que el seu missatge, però, perduri.

Garbí24 ha dit...

A base de dones aixi el pais anirà sortint d'aquesta esclavitut, llàstima que això segara unes quantes vides......Radicals....que hi farem

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Fa uns anys,la gran periodista Oriana Fallaci, força coneixedora del mon islàmic va publicar, poc després dels fets de l'11S, al Corriere della Sera l'article "La Rabbia e l'Orgoglio":
http://archiviostorico.corriere.it/2001/settembre/29/RABBIA_ORGOGLIO_co_0_01092911142.shtml
Aleshores la progresia europea la va titllar de tot.
També, poc temps abans de morir, va publicar el seu "Vegila, Occident":
http://archiviostorico.corriere.it/2002/ottobre/26/FALLACI_WAKE_OCCIDENTE_SVEGLIA_co_0_021026287.shtml
La resposta "benpensant" va ser la mateixa.

Lluís Bosch ha dit...

No la coneixia, gràcies. Allà estan fent el què aquñi es va haver de fer fa poc, tots ens assemblem i varien les dates una mica, només.

gatot ha dit...

no sé, Clídice, no trobes que està "massa" exaltada? que té una brillantor a la mirada que recorda una mirada bushniana?

a mi em sembla que pot tenir raó en part de les coses que diu però que no les té en les que calla:
-que també occident ha anat a àsia i a àfrica a imposar la "seva" religió (la democràcia) i que en nom d'aquesta religió i amb l'excusa d'ella s'estan assassinant civils cada dia...

-que els isrealians (o alguns d'ells) tracten altres pobles amb una desmesura i un odi que tenen poc de civilitzat i que tenint míssils i helicopters seria desmesurat que a més fessin atacs suicides, no?

també oblida conscientment que la més gran part del saber científic d'occident té l'origen en els científics àrabs (en la seva època de plenitud, quan còrdova era emirat encara, per exemple) i que en aquella època europa era li civilització "salvatge";

ho sento però no crec que el vídeo aporti un missatge tant clarivident i tant correcte... pel fet d'usar tres arguments bons, no es pot arribar a pensar que es pugui descalificar tots els musulmans i classificar-los a l'edat mitjana, ni oblidar els "pecats" d'occident...

Clidice ha dit...

Gràcies pels comentaris. Permeteu-me, arrel del comentari del Gatot, que esperava que algú em faria tard o d'hora :) us volia preguntar una cosa, perquè m'agradaria que poguessim debatre dins de les possibilitats i les ganes de cadascú:

(ara semblaré el Cuní ;P)

És evident que moltes de les coses que diu aquesta senyora, i de la forma que les diu, a nosaltres, educats en el respecte sumaríssim a l'islam (al cap i a la fi són uns grans clients de la indústria armamentística), i en la por atàvica als "moros", que ja ho veieu, et poses contra d'ells i et maten un podrimener de gent, i l'odi visceral als jueus, la raça maleïda, que ni amb holocaust aconsegueixen caure'ns bé, només perquè com a germans grans nostres no ens deixen volar sols amb massa seguretat, aquestes coses que diu, deia, ens xoquen, ens semblen terriblement intolerants.

Aleshores fem el segon pas: viu als EEUU? és clar! està mediatitzada pel papu americà.

Si partim de la base que de bons no en som cap, ni moros ni cristians, la diferència essencial entre el món islàmic i el món cristià (per resumir generalitzant) és que aquí ningú et matarà, et lapidarà, et fuetejarà, ni et posarà a la presó per criticar el sistema religiós, polític o de valors.

Allí si.

L'Islam és impermeable a la crítica i no només això: si critiques et mata.

I ja em poden venir tots els exegetes de la meravella del Coran (per mi comparable a la Bíblia, o sigui un bonic i terrorífic conte), que en nom de la unitat de l'Islam siguin acrítics amb el seu sistema, per a mi és acceptar-lo en la seva totalitat.

I Toni, aquesta senyora viu en un país on hi ha unes lleis i les ha de respectar.

Ferran Porta ha dit...

És molt important, la crítica que fa aquesta dona i que no havia escoltat fins ara. Al meu entendre, diu un parell de coses especialment importants: 1. que el conflicte ho és, de fet, entre una mentalitat medievalista i una de postilustració, i 2. que la clau de tot plegat rau en el respecte; respecte a les creences de cadascú, una cosa a priori tan senzilla com aquesta.

Pel que fa a la dona que no volia declarar sense destapar-se la cara, estic amb la Clidice que la llei és per complir-la. Igual que no s'entendria una foto de DNI amb un burka posat (hola?!?), penso que en un judici cal declarar a cara descoberta.

Fora de casos obvis com aquests dos, que cadascú porti el que vulgui.

Galderich ha dit...

El problema és que el món islàmic no ha passat per una revolució liberal com la que va patir Europa el s. XIX i que després de moltes guerres i revolucions va aconseguir separar l'Església de l'Estat entre altres coses.

A més, a diferència del Nou Testament, l'Alcorà regula la vida del creient amb lleis molt concretes. Si tenim en compte que aquest llibre fou "revelat" el s. VII veurem que no està molt actualitzat pel que fa a costums malgrat que en el seu moment tenia en consideració coses molt modernes per a l'època.

Si tenim en compte aquests dos factors i si a més afegim que occident no ho ha fet gairebé amb el seu colonialisme de fa segles i de l'actual... tenim servit un bon explossiu. Cal molta mà esquerra per desactivar aquest enfrontament i esperar que la seva revolució liberal la passin en 50 anys, el que nosaltres hem fet en 200 anys.

gatot ha dit...

malgrat que a la foto ho pugui semblar, el que porto és una camisa de ratlles, Clídice, i no un mocador palestí...

estic d'acord amb tu en el fet que a segons quins països musulmans no pots discrepar -i menys si ets dona- de la oficilalitat; però penso que segurament occident (i alguna altra vegada vaig parlar de com el Papa de Roma no fa res públicament per l'avenç dels drets humans enlloc de tocar les pilotes amb els condons...) no està per la labor de provocar una pandèmia de "respecte"...

en qualsevol cas, recordo no fa gaires anys quan un nefast president del govern (un dirigent del pp amb accent de xamartín-oklajoma) manava, que jo tenia el cul ben petit pensant que potser no em lapidarien, però que em podien apallissar amb total impunitat en qualsevol caserna si gosava expressar públicament segons quines idees "sececionistes". (i ara, encara no les tinc totes...)

per no allargar-me:
és cert que ha partir d'algunes revolucions, en general a occident l'església ha perdut aparentment poder sobre el legislatiu i l'executiu...
però em sembla bo recordar que les guerres actuals encara es fan en nom de Déu des dels diferents bàndols...

petons massa llargs com el comentari!

Montse ha dit...

Clidice, em permets que em posi al bàndol del Gatot? és molt lúcid, aquest animaló ;)

Clidice ha dit...

ARARE posa't del bàndol que vulguis, aquí no hi ha bàndols, només reflexió :)

en tot cas, estic convençuda que durant molts anys s'ha estat fent demagògia en aquest país nostre i des de l'esquerra sobre un món de "bons" i "dolents".

Només recordar-vos que els berebers no estan gaire contents amb els àrabs marroquins.

Recordar, també, que el règim de l'Iran no és precisament un règim imposat pel colonialisme i que als països dels golf Pèrsic (altrament meravellosos clients nostres, o sigui que a callar) la llibertat d'expressió hi brilla per la seva absència, per no parlar que és una zona on l'esclavatge de persones és perfectament legal.

No oblidem, tampoc, que els principals mercaders de persones amb Amèrica eren els àrabs, o sigui que de merda, n'hi ha per tot i tothom.

L'única diferència és que, malgrat el que digui el Gatot de l'Aznar, aquí, a Europa, no t'impedeixen pensar i viure com vulguis, dins de totes les limitacions que hi vulgueu posar. Que malgrat que som una civilització força menyspreable, pel que sembla, hem arribat a l'espai i al convenciment que la llibertat de les persones i la igualtat és quelcom desitjable.

Un altre detall, no sóc catòlica, ni cristiana, sóc atea (practicant), però encara no he vist cap catòlic integrista carregat de bombes anant a un mercat àrab a matar "infidels". I cap jueu tampoc. Que una cosa és Israel i una altra els jueus. Que ho van fer durant segles? només cal llegir la història paral·lela de l'altra banda, tots angelets bufadors si us sembla.

Clidice ha dit...

Faig acusament de rebuda i meus els comentaris dels altres, no cal dir. Perdoneu que no us respongui un a un. :)

gatot ha dit...

comparteixo la opinió de Clídice de no ser part de cap bàndol (així que Arare, si vols, acostat una mica i et faré moxaines al genolls, però no agafarem cap bandera, val?);

m'afalagues, però, Clí -puc dir-te Clí ara que hi ha confiança?- fent-me una rèplica personalitzada; et repeteixo que estic d'acord amb tu en el fons i que el que ens pot fer discrepar siguin les formes (no les teves, eh?)

petonets de sobretaula, bonica!

Francesc Puigcarbó ha dit...

tot i que te una part de raó en algunes coses, (l'Islam porta cinc-cents anys de retard vers el cristianisme), desbarra i molt. Aquesta senyora s'ha pres alguna cosa,o serveix a interessos determinats, o menteix, o és d'una malèvola i malaltissa ignorància rancuniosa. Aqui hi ha una enorme falta de raonament lògic i una manera molt reduccionista d'analitzar la realitat de l'Islam, de tot l'Islam, que és molt més del que diu aquesta bona senyora, a qui no es la primera vegada que la sento desbarra d'aquesta manera. I quan a les causes de la discriminació de la dona no tenen res a veure amb l'edat mitjana, són molt més profundes i simples alhora..

Clidice ha dit...

FRANCESC és possible que tinguis raó, la forma de parlar d'aquesta senyora no difereix de la forma de parlar dels líders espirituals del seu país. Només és una veu, sé que n'hi ha d'altres, però aquesta m'ha semblat suficientment provocadora. En tot cas el que dius m'agradaria que ho justifiquessis més, sinó, perdona'm, em queda una mica coix.

Olga Xirinacs ha dit...

Molt interessants les reflexions dels seguidors del blog.
Penseu, tots plegats, dues coses:

VIURE ja costa força.
DEIXAR VIURE, encara és més difícil

Angel Corrochano ha dit...

Si que es un tema interesante para el debate.
Ciertamente lo que dice esta mujer en el vídeo es parcialmente cierto. Y digo parcialmente, por que no sólo es un problema de la religión musulmana. En nombre de el Dios Cristianos llevamos haciendo tropelías desde Occidente los últimos 2000 años, y por supuesto se continúa en la actualidad.
¿O acaso no es una barbaridad negar, por parte del Papa y la iglesia católica, los métodos anticonceptivos a los miles de africanos que mueren a causa del SIDA?.
Podemos hablar largo y tendido sobre el tema.
El problema nos son las religiones, el problema es el uso político y económico que de ellas se hace.
En el fondo todo se reduce a otra cuestión de historia: lo que Marx llamó lucha de clases ...

un abrazo

Puigmalet ha dit...

Quan en el to de veu es nota tanta agressivitat, és difícil que els arguments flueixin bé.

òscar ha dit...

potser to i maneres ens despisten una mica del discurs de fons.
però el discurs de fons, pel meu gust, no diu altra cosa que realitats com a temples, siguin de la religió que siguin.

dona gust llegir comentaris tan respectuosos defensant idees de temes tan delicats.

Francesc Mompó ha dit...

La fe? Té collons la cosa que a aquestes alçades encara s'haja de justificar la gent que és normal. L'home naix sense cap creença i cada cultura s'encarrega de fer-li pols el cervell per a poder dominar-lo. Cristianisme? Islamisme? Juadaïsme? Budisme? Quants ismes més serà l'home capaç d'inventar-se per fer-se amb la por dels altres i domninar-los? No, jo no he de dir que sóc ateu perquè tampoc dic que sóc alleó, anovel·la negra o a- el que siga. És aquell qui vol vendre un producte qui l'ha de promocionar. Jo no tinc el perquè justificar que no m'agrada la carabassa torrada per exemple (que sí que m'agrada), ni tinc el perquè justificar les neures que tenen els altres perquè ells s'hi senten a gust tenint-me catalogat. Sóc normal(evidentment amb les meves neures, però com que ja les arrossegue tant de temps m'hi trobe bé). Qui tinga necessitat de demostrar coses que ho faça, però amb la paraula. La resta solament són paranys d'altres interessos. Des de les cultures més primitives que els més "espavilats" inventaven els mags de la tribu per fer por a la resta i poder-los dominar.
Vaja, ja m'he desfogat jo també. Una abraçada a tots
Salut i Terra

Ignasi ha dit...

En aquests temps petits de pensament gris que vivim a la Catalunya d'avui, on el que és políticament correcte envaeix tota la política i sovint l'opinió de la gent, sentir parlar a algú amb aquesta convicció i força argumental és un plaer.

Francesc Puigcarbó ha dit...

ja t'en faré un post aquest cap de setmana de L'Islam. Per cert Ella parla de l'Edat Mitjana i la moderna, Rouco Varela a quina pertany? i no és musulmà.

Clidice ha dit...

Francesc, Rouco Varela, per molt que ho intenti no em pot lapidar.

Pepe (ex-Panta) ha dit...

Jo, a diferència de Puigmalet, creo que els seus arguments fluïxen bé, a pesar del to agressiu; aquest to està més que justificat si s'escolta el to dels seus oponentes. Com uns altres creo que el que diu és tot veritat, però que no diu tota la veritat. No obstant això, tendeixo a estar amb ella. Interessant discussió, Clidice.

Clidice ha dit...

Estic molt contenta, podríem dir que és com arribar a casa i trobar una festa sorpresa amb pastís inclòs, perquè m'ho he passat molt bé amb les vostres argumentacions. Em fa feliç veure el to de qui heu volgut intervenir, i el nivell, i dir-vos que no he hagut de "censurar" cap comentari. La veritat és que, des que vaig obrir "la paradeta", ara pel juliol del 2008, encara mai he hagut de censurar cap ni un de comentari. La gent soleu ser amables amb mi :) serà per les pigues :)

Bé, resumint, així per sobre:

- És un escàndol que, desde el nostre món, sempre passem de puntetes pel damunt de les crítiques al món islàmic (acabo de veure un TN on no es passava pas de puntentes sobre les crítiques al govern xinès, a què obeirà aquesta diferència?).

- Les lleis del nostre país hi són per a ser complertes, tinguis la religió que tinguis.

- Les coses són com són, no n'hi ha prou amb dir: "cal respectar la diferència religiosa" si aquesta afronta els drets humans més elementals.

- Aquesta dona, el to de la qual no agrada a alguns i no molesta a d'altres, és molt valenta, sinó mireu com Salman Rushdie ha d'amagar-se o Lars Vilk, per un llibre i una vinyeta. Estan amenaçats de mort i no pas pel Vaticà.

- Potser si donem veu a aquestes persones, que des del món musulmà en són crítiques, potser, només, podrem acabar amb una xacra com el terrorisme islàmic.

- Un record per Oriana Fallaci, una dona a la que sempre he admirat, malgrat que no sempre hi estés d'acord. Però cal admirar la valentia i l'honestedat pel davant de tot.

- La història hi té molt a veure en tot plegat. S'ha dit, per part d'algun bibliòfil que encara no està en cap programa de recuperació ^^, que el món musulmà és una integració de la vida religiosa i política basada en un llibre del segle VII. També s'ha parlat de la falta de les revolucions que al nostre món van donar com a fruit la separació entre l'església i l'estat (si més no nominal).

- Respecte a les trinxadisses del cristianisme durant 2.000 anys, goso plantejar que ens il·lustrem una mica sobre el que s'ha fet "allà" durant aquests 2.000 anys. No per res, però és que no ens n'han parlat gaire, com si diguéssim.

- Convindrem que seria ideal que tothom tingués dret a tenir les seves conviccions arreu del món, sempre que no topessin amb les dels altres. Utopia? no necessitem un objectiu pel segle XXI?

A tots i totes moltíssimes gràcies, gràcies a la JÚLIA, a en TONI PRAT, a l'STRIPER, a en XEXU, a en GARBI24, a en XIRUQUERO, a en LLUÍS BOSCH, al GATOT, al FERRAN, a en GALDERICH, a l'ARARE, a en FRANCESC PUIGCARBÓ, a l'OLGA XIRINACS, a l'ÁNGEL CORROCHANO, a en PUIGMALET, a l'ÒSCAR, a en FRANCESC MOMPÓ, a l'IGNASI i a en PEPE.

Abusant de la vostra amabilitat, la JÚLIA pregunta:

Què és la cultura?

O sigui que seria un bon post, perquè no

i l'OLGA XIRINACS ens regala un pensament:

VIURE JA COSTA FORÇA
DEIXAR VIURE ÉS MÉS DIFÍCIL

:D

toni prat ha dit...

...